Saturday, October 11, 2008

PAS KAWASAN BERA MULA BERSIAP MENGHADAPI KEMUNGKINAN BANJIR TAHUN INI.

Mesyuarat PAS kawasan Bera pada 11 okt 2008 telah bersetuju melantik ketua persiapan menghadapi kemungkinan berlaku banjir tahun ini. PAS selaku pertubuhan yang prihatin terhadap kebajikan dan keselamatan rakyat telah melantik Bendahari Kawasan , Dr Salim bin Musa selaku ketua persiapan menghadapi keadaan tersebut.

Menurut Sdr Musaniff adalah diharapkan agar sekiranya berlaku banjir tahun ini, PAS tidaklah berada di dalam keadaan serba kekurangan seperti yang berlaku pada tahun lepas. Urusetia persiapan menghadapi banjir tahun ini telah mencadangkan dua perkara utama iaitu bekalan makanan dan kenderaan perhubungan diberi keutamaan. Disamping pihak urusetia juga turut bercadang membentuk pasukan menyelamat yang dibantu oleh pasukan Unit Amal Malaysia kawasan Bera.

Anak-anak muda yang berada di dalam daerah Bera diseru agar dapat menyertai beramai-ramai Unit Amal Malaysia kawasan Bera dengan menghubungi saudara Mohd Shahrul bin Mohamad ( 013-9814378 )dan saudara Nasaruddin bin Ali (019-9186940).

Manakala orang ramai yang bercadang ingin memberi sumbangan boleh berbuat demikian dengan menghubungi pejabat PAS kawasan Bera di talian 09-2557522 mulai sekarang.

Thursday, October 9, 2008

BUKAN MASALAH PEKERJA TANPA IZIN …TAPI ASINGKAN PEKERJAAN ORANG ‘ ASING ‘.

Pagi tadi MG dengar rancangan MHI TV3 yang berbual tajuk berkisar dengan masaalah pendatang tanpa izin ( PATI ). Beberapa orang talipon serta telah beri pendapat, ada yang menyalahkan agen pembawa masuk PATI,ada yang menyalahkan PATI itu sendiri tetapi yang saya tertarik ada yang berani menyatakan jabatan kerajaan terlibat itu sendiri.

Situasi yang diceritakan oleh seorang pemanggil dalam rancangan MHI TV3 melalui pengalamannya sendiri iaitu Agen pembawa masuk PATI dan orang yang terlibat dengan kedutaan asing di negeri ini boleh membawa ‘hamper’ kepada jabatan kerajaan satu hari sebelum hari raya. Ini sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku, tapi benar-benar berlaku.

Negara kita yang makmur serta kaya raya di mata orang asing, tapi masing banyak lagi rakyatnya merempat. Negara kita yang disebut sebagai mengamalkan demokrasi terbaik dan maju dalam bidang pelajaran berbanding negara membangun di mata badan dunia, tapi rakyat tidak nampak serta merasai demokrasi dan pendidikan yang diuar-uarkan itu. Dimana silapnya?

Tetapi apa yang pasti adalah demokrasi ekonomi , sektor pekerjaan dan pendidikan tidak berjalan di negara ini.Sebagai contoh, peluang meraih apa-apa kontrak kerajaan hanya terhad kepada orang UMNO saja ( walaupun tidak mempunyai kemampuan )dan menafikan peluang orang lain ( walaupun mempunyai kemampuan ). MG setuju apa yang diperkatakan Dato’ Menteri Besar Kelantan dalam akhbar sinar harian baru-baru ini.

Dalam dunia pekerjaan pula, mereka yang berkelulusan serta mempunyai kemahiran tidak menjadi syarat utama pemilihan tetapi yang menjadi syarat utama ialah ahli atau anak buah ketua-ketua UMNO/BN. Lantaran itu dunia pekerjaan dikuasai oleh mereka dan juak-juak mereka. Amplikasinya adalah kepada rakyat ramai,mereka kesana kemari mengadu nasib untuk anaknya mendapat pekerjaan. Namun hampa kerana banyak tempat di sektor pekerjaan telah dipenuhi oleh PATI dan anak buah mereka.

Cukuplah dengan sistem dan cara lama, kita belum terlambat untuk berubah. Kita sebagai rakyat negara ini perlu memikirkan apa yang boleh kita sumbangkan untuk kesejahteraan rakyat ramai. Bukan berfikir bagaimana nak asingkan orang yang tak menyokong dari dunia pekerjaan.
Mari kita bersama-sama bangunkan Negara ini tanpa memilih bulu. Kerana setiap seorang itu mempunyai kelebihan mereka sendiri. Oleh kerana di Negara ini banyak mempunyai cabang pekerjaan serta rakyat kita mempunyai banyak cabang kelebihan,maka ayuh kita gunakan padanan ini untuk rakyat dan Negara kita.

Tuesday, October 7, 2008

MENGKARAK WATER FRONT …..APA DAH JADI?


Mengkarak water front terletak di kampong Mengkarak dan strukturnya dibina dipersisir sungai Pahang. MG agak-agak panjangnya lebih kurang 100m sepanjang jalan triang-temerloh. Manakala jaraknya dari tepi jalan ke tepi tempat pejalan kaki kira-kira 3m.

Kalau sesiapa yang lalu disitu mesti bertanya tempat ini untuk apa? Siapa punya ? untuk siapa? Setahu MG perbelanjaan yang terlibat untuk menyiapkan projek ini melebihi 2 juta. Setahu MG juga jika perbelanjaannya adalah dari agensi kerajaan mestilah diletak papan tanda menunjukkan nama tempat rekreasi dan nama agensi yang bertanggungjawab memaju serta menyelenggarakannya.Tetapi papan tanda itu tidak ada,manalah tahu kalau ada apa-apa yang berlaku pengunjung nak rujuk kepada sesiapa? Papan tanda amaran pun tak ada.

MG pernah melihat sekumpulan pemuda yang ramai berkumpul dengan memasang lampu kalimantangnya sendiri disitu. Apa dibuat tak tahulah. Ada orang kampong disitu menyatakan bertapa membazirnya projek tersebut,kalau dibuat jambatan dengan peruntukkan yang ada itu mungkin boleh siap separuh sebuah jambatan satu lorong menyeberangi sungai Pahang ke kampong seberang sana.

Apa yang pelik pihak yang bertanggungjawab buat macam tak nampak aje. Sebenarnya telah beberapa kali isu tempat rekreasi ini dipersoalkan di dada media cetak. MG berharap agar pihak yang bertanggungjawab berilah perhatian dan buatlah perancangan serta penyeliaan yang memuaskan agar tempat ini terjaga serta selamat untuk menerima kunjungan pelawat yang datang tak tentu masa.

JKKK OH JKKK

Baru-baru ni MG sempat berjalan di beberapa buah kampong. Maklumlah sekarang ni masih bulan syawal lagi. Jadi apabila singgah rumah maka dijamulah kuih tetapi minuman yang dihidangkan ialah yang panas. MG terpaksa tunggu ia sejuk dulu baru boleh minum. Sedang elok habis minum datanglah seseorang kerumah tersebut.

Kawan datang ni ada dua sebab, pertama sebab nak beraya dan keduanya nak ngajak awok mesyuarat JKKK kampong kita ni katanya kepada tuan rumah tu. Tambahnya lagi kampong kita ni dah teruk dah sambil memalingkan muka kepada MG. Dah ada empat orang dah tok 4 mana satu nak pakai, ini yang kome pening ni ujarnya lagi.

Rupa-rupanya tiga orang lagi bercita-cita nak jadi tok 4 dan dah mula membuat perancangan memburukkan tok 4 yang ada. Mereka kata tok 4 tak pandai,bodoh dan macam-macam lagi. Situasi macam ni menyebabkan kampong jadi kecoh dan berpecah belah.

Melalui perbualan tu tahulah MG bahawa yang datang tu adalah bilal masjid kampong tersebut. Bilal ni adalah merupakan bekas polis. Bilal dan Imam masjid serta beberapa orang telah berpakat untuk membentuk AJK JKKK yang baru dengan maksud dapat membantu tok 4 yang ada. Rupa-rupa SU JKKK kampong tu adalah perempuan dan hanya pandai membawa program marhaban sahaja,soal kampong tak ambil tahu.

MG juga dapat maklumat beberapa AJK JKKK dan penghulu kawasan tersebut telah berpakat membuat lapuran ‘kehilangan ‘ kepada pihak kerajaan tanpa merujuk kepada tok 4. Pihak kerajaan telah membayar gantirugi diatas ‘ lapuran ‘ tersebut walhal kehilangan tidak seperti yang dilapurkan.Oleh kerana tok 4 tak mahu menyertai misi beberapa orang AJK JKKK inilah yang menyebabkan mereka menyatakan tok 4 tak pandai dan bodoh.

Mulai dari saat itulah mereka ini membuat aduan atau apa-apa tentang kampong tanpa melalui atau pengetahuan tok 4. Mereka merasakan mereka pandai,mereka merasakan mereka dah jadi tok 4. Mereka berasa dengan menjadi JKKK mereka boleh berbuat sesuka hati mereka. Boleh mohon dan dapat projek dari YB mereka rasa dah bagus,walau projek yang siap tu tak digunakan mereka tak peduli.Malah mereka rasa bangga sebab berjaya mohon dan dapat projek dari YB. Sampai terkeluar kata-kata kalau kawan mohon apa-apa pada YB tentu dapat punya. Sampai mohon jalan tar sampai tangga tiap rumah di kampongnya pun ditunaikan oleh YB,inilah yang sentiasa dicanangkan.

Bilal,Imam dan beberapa orang kampong telah berbincang dan telah mencapai keputusan bahawa AJK JKKK yang mempunyai sikap ‘terlebih ubat’ perlu diganti kerana ia tidak sesuai. MG menyampuk mereka ini orang UMNO macamana boleh berlaku? Bilal tu menjawab kawan ni orang UMNO juga, taklah melampau begitu sekali. Beliau menambah lepas ini kome dah setuju kita akan cadangkan sesiapa yang layak untuk menduduki AJK JKKK tak kira UMNO ke PAS ke. MG tergamam seketika,kerana penduduk kampong telah mula menunjukkan sikap bahawa pilihlah pemimpin yang baik walau dari siapa sahaja tidak semestinya orang UMNO, orang PAS pun boleh dipilih. Kalau PAS dipilih MG percaya JKKK akan dimaksudkan sebagai Jawatankuasa Kebajikan dan Kesejahteraan Kampong.