Wednesday, December 10, 2008

PERJUMPAAN KALI KEDUA KELUARGA PAWANG KADIR MERIAH


Perjumpaan kali kedua keluarga Pawang Kadir diadakan pada 9hb Disember 2008 bertempat di Rumah Besar Kg Bukit Keledang meriah dan menyeronokan. Perjumpaan tersebut bermula dengan gotong-royong oleh ahli keluarga memasak hidangan tengahari dan berakhir dengan sesi bergambar beramai-ramai.

Turut hadir penasihat keluarga Encik Abu Bakar bin Haji Abd Kadir ( anak Pawang Kadir ) dan Ketua Urusetia merangkap pengerusi perjumpaan keluarga Encik Musaniff bin Haji Abd Rahman ( cucu Pawang Kadir ).

Pihak urusetia permainan telah mengadakan pertandingan menyusun gambar ( puzzle ) untuk kanak-kanak berumur 7th – 12th dan 13th – 17th. Selain dari itu cabutan bertuah dengan hadiah perkakas dapur cukup menarik perhatian ahli keluarga.

Terdapat 14 keluarga utama ( Perdu ) didalam salasilah keluarga Pawang Kadir. Setiap wakil perdu telah mengambil peluang memperkenalkan ahli keluarga baru yang hadir didalam keluarga mereka. Kehadiran keluarga baru ini datangnya dari bertambah bilangan keluarga melalui pertambahan isteri,anak, menantu,cucu,cicit,cuit,gamit, capai dan lambai.

Mengikut rekod yang diperolehi pada hari perjumpaan tersebut bilangan ahli keluarga Pawang Kadir telah mencecah angka 236 orang ( iaitu sehingga status keturunan cuit ).

Pihak urusetia perjumpaan keluarga bercadang mengadakan perjumpaan keluarga setiap tahun sekali. Encik Abu Bakar selaku penasihat keluarga mengingatkan semua ahli keluarga agar menjaga nama baik keluarga walau kemanapun mereka pergi. Sebelum mengakhiri ucapan Encik Abu Bakar berpesan agar memberi keutamaan kepada aktiviti dan perihal keluarga.

Perjumpaan tersebut berakhir jam 5.30petang. Ketua Urusetia mengucapkan terima kasih di atas kerjasama yang diberikan oleh semua pihak yang terlibat. Kepada ahli keluarga yang tidak berkesempatan hadir perjumpaan kali ini boleh mendapatkan suasana perjumpaan kali kedua dan pertama didalam bentuk VCD dengan menghubungi Ketua Urusetia.