Saturday, January 2, 2010

KEPUTUSAN SMA 2009 – PENCAPAIAN MAAHAD SAS MEMBANGGAKAN


MaahadSAS 2 Januari 2010 – Keputusan Peperiksaan Sijil Menengah Agama (SMA) 2009 telah sampai ke pejabat sekolah pada jam 10.30 pagi tadi. Namun demikian, pelajar-pelajar dibenarkan mengambil slip keputusan tersebut pada hari Isnin ini.
Analisis yang dibuat menunjukkan ada peningkatan yang banyak dari segi peratus kelulusan pelajar. Analisis kali ini adalah berdasarkan jumlah pelajar yang menduduki peperiksaan iaitu seramai 127 orang, walaupun yang mendaftar adalah seramai 128 orang.
Dari jumlah tersebut 73 orang mendapat pangkat 1 iaitu sebanyak 57.48 peratus. Ia memperlihatkan sedikit penurunan berbanding 59.11 peratus pada tahun sebelumnya. Pangkat 2 diwakili oleh 41 orang iaitu meningkat kepada 32.28 peratus berbanding 24.11 peratus tahun sebelumnya. Pangkat 3 seramai 12 orang iaitu 9.48 peratus. Manakala seorang calon sahaja yang gagal kali ini iaitu mewakili 0.79 peratus Peratus lulus mencapai 99.21% berbanding tahunlepas 91.84%


Secara umum Gred purata sekolah adalah sebanyak 4.02 dan ia bertambah baik berbanding tahun sebelumnya iaitu 4.08.

Berikut adalah senarai pelajar cemerlang dalam SMA 2009 dipaparkan.


Tahniah kepada anak-anak yang berjaya dengan cemerlang teruskan usaha untuk berjaya dalam pelajaran, kerjaya dan kehidupan. Senitiasalah hormati Ibubapa dan guru.


~ www.maahadsas.edu.my

SESI PERSEKOLAHAN 2010 : IBUBAPA DULU DIBEBANKAN DEMI PRESTASI

Seminggu sebelum sesi persekolahan 2010 bermula Ibubapa telah menyiapkan kelengkapan bagi anak-anak mereka. Tempoh inilah kedai, pasaraya dan tempat menjual persediaan persekolahan menjadi tumpuan.

Mahu tak mahu peralatan dan keperluan persekolahan anak-anak perlulah diadakan. Namun keadaan harga barang yang tinggi mengundang beberapa keperluan asas persekolahan anak gagal dipenuhi oleh sebilangan besar Ibubapa.

Secara umumnya baju,seluar,stoking dan kasut memerlukan 2 helai atau 2 pasang. Ini bertujuan untuk menyediakan anak-anak sentiasa berpakaian bersih serta kemas semasa sesi persekolahan. Tambahan lagi setiap pelajar diwajibkan menyertai kegiatan kokurikulum yang melibatkan pakaian seragam.( Juga melibatkan kewangan ).

Bagi mendapatkan gambaran perbelanjaan Ibubapa menjelang pembukaan sesi persekolahan 2010 diilustrasikan Ibubapa mempunyai tiga orang anak yang kesemuanya bersekolah di peringkat menengah.( Tingkatan 1 , 3 dan 5 ).

ITEM A

a. Baju RM 15.00 x 2 helai x 3 orang = RM 90.00

b. Seluar RM 25.00 x 2 helai x 3 orang = RM 150.00

c. Stokin RM 5.00 x 2 helai x 3 orang = RM 30.00

d. Kasut RM 20.00 x 2 pasang x 3 orang = RM 120.00

e. Kalkulator RM 35.00 x 3 orang = RM 105.00

f. Buku tulis RM 30.00 x 3 orang = RM 90.00

g. Beg RM 30.00 x 3 orang = RM 90.00

h. Peralatan tulis RM 20.00 x 3 orang = RM 60.00

JUMLAH ITEM A = RM 825.00ITEM B

Bayaran tambahan persekolahan dan
sumbangan PIBG 2010
( RM 42 x 3 orang + RM 35 ) = RM 161.00

JUMLAH ITEM B = RM 161.00


JUMLAH BESAR ( ITEM A + ITEM B ) = RM 986.00


Secara mudahnya RM 1,000.00 perlukan disediakan bagi sesi persekolahan 2010 untuk tiga orang anak lelaki. Yakni secara purata untuk seorang anak lelaki RM 329.00 diperlukan bagi menghadapi persekolahan tahun ini. Ini tidak termasuk belanja dan bayaran bulanan kenderaan ke sekolah.


Tidakkah ada usaha kerajaan untuk mengurangkan bayaran-bayaran ini? Pertama harga barang perlu dikajisemula. Jika GST dikenakan secara mudahnya maka tambahan 4% daripada nilai barangan di item A menjadikan RM 858.00 ( kenaikan RM 33.00 ). Kedua menaikkan geran per kapita sekolah kepada suatu nilai yang menusabah sehingga pelajar tidak perlu membayar bayaran tambahan persekolahan berjumlah RM 42.00 seorang pelajar dan beberapa bayaran lagi....

Wednesday, December 30, 2009

Watak-watak semasa Hijrah Nabi


Pertama: Ali bin Abu Talib

Seorang pemuda yang berani dan amanah. Mengantikan tempat tidur nabi dan memulangkan barang simpanan kepada pemunyanya seperti dipesan oleh Rasulullah.

Kedua: Abu Bakar

Seorang yang sanggup bersusah payah untuk Rasulullah dengan harta dan kewangan. Menyediakan dua ekor unta yang sihat dan kewangan untuk kegunaan berhijrah.

Ketiga : Abdullah bin Abu Bakar

Seorang yang rajin dan kuat simpan rahsia. Menghapuskan kesan-kesan tapak kaki unta dengan kumpulan kambingnya dan menyampaikan berita musuh kepada kepada Rasullah.

Keempat : Abdullah Uraiqit

Seorang kafir yang bersedia berkhidmat untuk Rasulullah. Penunjuk jalan dari Mekah ke Madinah.

Kelima : Amir Fuhairah

Seorang penulis bersama berhijrah. Penulis kepada janji Rasullah kepada Surakah

Keenam : Ummu Ma’bad ( Atiqah bt Khalid )

Seorang peniaga wanita yang jujur. Dirumah inilah Rasulullah memerah susu kambing yang tidak bersusu akhirnya mengeluarkan susu yang banyak. Susu yang diperah tadi dibahagi dua sebahagian untuk bekalan kumpulan hijrah Rasullah dan sebahagian lagi disimpan untuk tuan rumah.


Ketujuh : Surakah bin Ja’syam

Seorang yang memburu harta jika dapat membunuh Rasullah. Surakah mendengar tawaran seratus ekor unta kepada sesiapa yang dapat membunuh Muhammmad terus pergi mencari secara berseorangan. Apabila bertemu Rasulullah secara berdepan ia tidak mampu melakukannya walaupun mempunyai peluang yang terbuka, namun ia telah menemui kebenaran lalu terus membatal niat membunuh dan memeluk Islam. Rasulullah berjanji akan menghadiahkan kepada Surakah gelang kaki Kisra Parsi. Perjanjian ini ditulis oleh Amir Fuhairah.


Kelapan : Abu Baridah

Ketua kumpulan samseng yang turut memburu Rasulullah. Bersama pengikut mencari Nabi Muhammad kerana mendapat maklumat bahawa Muhammad adalah seorang yang tidak baik dan pengkhianat Negara perlu dibunuh. Apabila bertemu dan melihat peribadi Rasulullah tidak seperti apa yang dikhabarkan maka Abu Baridah berserta rakan-rakan membatalkan niat dan terus memeluk Islam kemudian turut menyertai kumpulan hijrah Rasulullah.

Kesembilan : Abu Ma’bad ( Suami Atiqah )

Seorang yang telah lama mendengar perkhabaran tentang Rasulullah. Semasa Rasulullah singgah di rumahnya dia tiada di rumah. Apabila isterinya ( Atiqah ) menceritakan perihal kambing yang tidak bersusu awalnya tetapi boleh mengeluarkan susu setelah Rasulullah memerahnya. Beliau telah melihat ini sebagai mukjizat seorang nabi lantas terus mengekori Rasulullah dan menyertai kumpulan hijrah Rasulullah.


Kesimpulannya bagi kesembilan manusia ini telah menunaikan tanggungjawabnya dan berperanan dalam peristiwa besar HIJARAHTUL RASUL. Berbagai latar belakang manusia telah menunjukkan komitmennya. Jadi apakah peranan kita bagi menegakkan keadilan di Negeri dan Negara kita?


~ musaniff.blogspot