Saturday, November 15, 2008

PERJUMPAAN KELUARGA PAWANG KADIR KALI KEDUA


Pengerusi merangkap Ketua Urusetia perjumpaan keluarga Pawang Kadir, Sdr Musaniff bin Haji Abd Rahman memaklumkan keputusan mesyuarat Ahli Jawatan Kuasa keluarga Pawang Kadir yang diadakan pada 15hb Nov 2008 di Bandar Triang bahawa perjumpaan kali kedua keluarga Pawang Kadir akan diadakan pada 9hb Disember 2008 bertempat di Rumah Besar Kg Bukit Keledang.

Mesyuarat tersebut juga memutuskan agar semua ahli keluarga utama ( perdu ) agar memyumbang makanan sarapan pagi pada 9hb Disember itu. Majlis akan bermula jam 3.00 petang 8hb Disember dengan ahli keluarga dapat menyumbang khidmat tenaga gotong royong membuat persiapan di halaman rumah besar sebagai tempat perjumpaan keluarga.

Urusetia berhasrat untuk memasukkan semua data ahli keluarga ke dalam suatu bank data keluarga yang dikemaskini setiap setahun sekali. Setiap kali perjumpaan, bank data ahli keluarga ini akan dipamirkan. Untuk itu Ketua Urusetia berharap agar semua ahli keluarga mengemaskini data keluarga masing-masing serta menghantar kepada Ketua Urusetia sebelum 3 Disember 2008.

Menurut Ketua Urusetia keluarga Pawang Kadir, Sdr Musaniff setakat 1 Jan 2007 keluarga Pawang Kadir terdiri 203 orang iaitu daripada isteri ( 3 orang ),anak (14+29 orang),cucu ( 68 + 20orang ), cicit ( 65 + 4 orang ) dan cuit ( 7 orang ). Manakala jumlah ahli keluarga akan meningkat tahun ini kerana difahamkan bahawa anak,cucu dan cicit telah menambahkan bilangan keluarga mereka.

Mg Tokoh Sejarah : Sambung cerita Imam Kassim

Orang yang berjanggut dan berjambang tu adalah cicit kepada Imam Kassim,yang dikenali sebagai Pak Rahman. Semasa berlaku pengistiharan Mat Kilau tu Pak Rahman bekerja di Matau balak Tekam ( sekarang ni kawasan tu berhampiran jambatan Jengka 8 ). Turut pergi bersama Pak Rahman ke Kg Pulau Tawar ialah sepupunya bernama Tan bin Kasim, Isterinya dan dua orang anaknya ( seorang lelaki dan seorang perempuan ).

Semasa bersama Mat Kilau, Pak Rahman diberitahu bahawa Imam Kassim dan Mat Kilau pernah bermain sepak raga dan adakalanya bola disepak sampai ke pucuk nyior sambil menunjukkan pokok nyior yang di maksudkan. Sebenarnya Imam Kassim adalah rakan sepermainan Mat Kilau. Tetapi MG kurang pasti samada mereka berdua mempunyai ikatan persuadaraan.

Pak Rahman berpeluang menyaksikan sendiri kesan parut di badan dan beberapa benda lama termasuk keris kepunyaan Mat Kilau. Sebelum Pak Rahman beredar Mat Kilau meninggalkan enam pesanan kepadanya.

Tuesday, November 11, 2008

Banyak pihak tolak Sains, Matematik guna BI di sekolah rendah

Banyak pihak mempertikaikan keberkesanan Pengajaran dan Pembelajaran ( P&P) Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris ( PPSMI ). Kalau dilihat dari segi fizikal apa sebenarnya yang hendak dicapai? Adakah Kerajaan Malaysia nak rakyatnya pandai berbahasa Inggeris lalu diperkenalkan perlaksanaan PPSMI di peringkat sekolah rendah dan menengah? Atau menggunakan program PPSMI untuk kepentingan tertentu? Seperti apa yang berlaku kepada program negara yang dinamakan DEB.

Diantara pandangan mengenai PPSMI ini yang boleh kita kongsi bersama ialah keputusan Persidangan Perwakilan NUTP ( Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia ) pada 24hb - 27hb Ogos 2008 di Pulau Pinang telah menolak PPSMI di sekolah rendah. Namun demikian setuju PPSMI dikekalkan di sekolah menengah dengan penambahbaikan. NUTP setuju agar PPSMI di sekolah rendah menggunakan Bahasa Melayu dan bahasa ibunda. Dalam masa yang sama pelajar perlu memantapkan Bahasa Inggeris terlebih dahulu.

NUTP berpendapat agar subjek Sains dan Matematik diajar dalam bahasa ibunda dan Bahasa Melayu, para guru yakin bahawa P&P Sains dan Matematik akan lebih berkesan sekiranya bahasa ibunda digunakan.

Melalui pemerhatian para guru, antara sebab mengapa pelajar tidak berminat dalam P&P PPSMI ialah kerana mereka tidak faham. Pengguna bahasa yang mudah difahami murid iaitu bahasa ibunda akan dapat mengatasi masalah ini. Tambahan pula istilah sains yang sukar dieja,dibaca,diingat dan difahami. Oleh itu mereka mencadangkan agar standard Bahasa Inggeris di kalangan pelajar dikukuhkan terlebih dahulu dengan menambahbaik P&P mata pelajaran Bahasa Inggeris itu sendiri.

PPSMI bukan sahaja menjadi beban kepada pelajar malah kepada guru juga. Oleh itu adalah diharapkan Kementerian Pelajaran Malaysia boleh mendengar suara rungutan ibubapa, para guru dan pertubuhan NGO serta banyak lagi dalam meneliti semula pelaksanaan PPSMI bagi memastikan pelajar mendapat manfaat yang terbaik.

Monday, November 10, 2008

AMALAN-AMALAN SUNAT MENGIKUT TAQWIM ISLAM ( KHUSUS IKUT BULAN )

1. Muharram

1 – 9hb Sunat Puasa
10hb Sunat Puasa ( Hari Asyura )

2. Rejab ( Bulan Allah )

Banyakkan berpuasa sekurang-kurangnya 1 hari sebanyak-banyaknya 15 hari

3. Syaaban

15hb Nisfu Syaaban
30hb Digalakan berpuasa

4. Ramadhan

Bulan Puasa, bulan Al Quran, Bulan sedekah, Bulan Sembahyang Malam,
Bulan Sabar, Bulan Menahan Nafsu , Lailatul Qadar dan sebagainya.

5. Syawal

Membayar fitrah, Solat Sunat ‘Idul Fitri, Puasa 6 hari, banyakkan bertakbir
dan bertahmid ( sehingga sembahyang ‘Idul Fitri ) dan lain-lain.

6. Zulhijjah

1 – 8hb Sunat berpuasa
8hb Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat
9hb ( wukuf ) Hidupkan malamnya dengan ,banyak beribadat dan sunat
berpuasa,membaca surah al Ikhlas 1000 kali dan lain-lain
10hb Hari Raya Haji / Solat sunat dan melakukan korban
11,12 &13 Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat, takbir lepas waktu
sembahyang. ( Hari Tasyrik )
29 atau 30 Selepas sembahyang asar membaca doa akhir tahun.

Sunday, November 9, 2008

Kuliah Ketua Dewan Ulama PAS Pahang di Markas Mengkarak

Ketua Dewan Ulama PAS Pahang Ybhg Ust Abu Kassim bin Manaf akan menyampaikan kuliahnya seperti berikut;

Tarikh : 13hb Nov 2008

Tempat : Darul Ehwan, Mengkarak

Masa : Selepas solat maghrib

PAS kawasan bera melalui ketua penerangannya Ust Nasaruddin Ali mempersilakan muslimin dan muslimat yang berada di sekitar Mengkarak,Triang,Kuala Bera,Bandar Bera, Felda gugusan Bera, Lebak, Durian Tawar dan kawasan sekitarnya untuk bersolat maghrib dan selepas itu mendengar kuliah di tempat yang dinyatakan di atas yang akan disampaikan oleh Ybhg Ust Abu Kassim bin Manaf.

Cerita Abang Shahrul di Majlis Kesyukuran Abang Zul

Pada 8hb Nov lalu Abang Zul buat kenduri majlis kesyukuran kerana beliau akan berangkat menunaikan Haji pada 15hb Nov ini. Abang Zul jemput ramai rakan taulan termasuk saudaramaranya. Majlis bermula selepas zohor dengan tetamunya dari kalangan wanita/muslimat. Manakala selepas asar tetamunya dari kalangan lelaki/muslimin serta saudaramara.

Diantara tetamu yang sempat dengan MG ialah Sdr Musaniff, Bendahari PAS Pahang bersama keluarganya dan YB Hjh Fuziah, Ahli Parlimen Kuantan bersama suaminya serta beberapa pimpinan masyarakat setempat, Keadilan dan PAS.

Di suatu sudut khemah hidangan MG sempat berbual dengan Abang Shahrul. Beliau datang dari Kedah dan sekarang berkhidmat dengan agensi kerajaan pusat di Yan, Kedah. Kami berbual panjang dari hal keluarga kerana Abang Shahrul pernah berkahwin dengan sepupu MG ( telah meninggal dunia kerana kemalangan…Al Fatihah untuk arwah ).

MG tanya Abang Shahrul pasal MB Kedah sekarang. Dia tu senang buat keputusan dan senang nak jumpa tak macam yang dulu,ujar Abang Shahrul. Kakitangan agensi pusat selalu tanya kepada MB kenapa tak datang pejabat kami. Jawab MB macamana nak datang jemputpun tak ada, kalau datang ketua pejabat akan diambil tindakan. Nak gantung gambar MB Kedah di Pejabat agensi pusat yang berada di Kedah pun tak boleh. Tambah Abang Shahrul.

Kakitangan agensi negeri mendapat bonus sebulan gaji dan dibayar sekaligus pada bulan Oktober baru-baru ni tak macam kakitangan agensi pusat bayar bonus separuh bulan Oktober dan separuh lagi akan dibayar bulan Disember nanti. Sambung Abang Shahrul.

Menurut Abang Shahrul MB Kedah ni boleh campur dengan semua orang dan dia boleh berjalan sendiri tanpa pegawai keselamatan peribadi turun padang bertemu rakyat. Beliau duduk di rumah asalnya dan sekiranya ada majlis rasmi barulah MB akan berada di rumah kediaman rasmi MB.

Seronok mendengar cerita orang Kedah mengenai MB barunya Dato Seri Ust Azizan Abdul Razak dari Pakatan Rakyat. Kempunan MG selepas keputusan PRU 12 sebab negeri Pahang tak dapat rasa lagi berada di bawah pemerintahan MB Pakatan Rakyat. Bila agaknya ?