Thursday, October 23, 2008

Mg Tokoh : Imam Koming


Kepala2 yang mengetuakan angkatan itu di-bawah perentah Wan Ahmad ia-lah Enche’ Koming Imam Perang Raja, Enche’ Endut Panglima Raja, Enche’ Talin Panglima Laut, Hitam Pengasoh Panglima Dalam, Panglima Kakap Bahaman dan lain2 beberapa orang lagi yang gagah2.
( Petikan buku bertajuk Sejarah Pahang tulisan Haji Buyong Adil, ms 122 )

Menurut Pak Ngah Nasir , Imam Perang Raja dalam petikan buku tu adalah Imam Koming yang sedang kita ikuti sejarahnya.

Almarhum ayah MG pernah bercerita bahawa Imam Koming berasal dari Ulu Cheka. Beliau menghilir sungai dan singgah di Kg Guai dan berkahwin dengan anak Koming yang bernama Tisan. Orang kampong pula mengelar Imam Koming ini sebagai ‘koming hanyut’ sebab nak membezakan dengan Koming ( Bapa mentua ). Selain Tisan, Koming dan isterinya bernama Gading mempunyai seorang anak lelaki bernama Ismail. (klik untuk besarkan gambar )

Mg Tokoh : Tuan Guru Haji Majid

MG mendapat gambar ini dari saudara keli dari kampung Bukit Keledang. Ini adalah gambar Tuan Guru Haji Majid bersama dengan pemimpin serta penduduk Kg. Guai. MG akan ceritakan siapa itu TG Haji Majid di episod akan datang.....tunggu!!!

Wednesday, October 22, 2008

TOKOH - TOKOH MENGKARAK - GUAI


Ada beberapa nama yang telah melakarkan sejarah bagi tokoh-tokoh Mengkarak - Guai, diantaranya ialah Imam Koming, Imam Kassim, Tok Mengkarak, Tuan Guru Haji Majid dan Tok Pawang Kadir serta lain-lain. Jika ada kesempatan MG akan menyusuri cerita mereka ini seorang demi seorang. Kepada waris atau yang mengetahui tokoh yang MG sebutkan di atas boleh memberikan maklumat.


Begitu juga dengan tempat-tempat sejarah Mengkarak - Guai bolehlah disumbangan maklumat kepada MG. Sebagai contoh ada satu kampong namanya Tanjung Kuran. Rupa-rupanya kampong ini adalah tempat Al Marhum Sultan Abu Bakar dahulu main gasing ( terasnya pokok kuran ).

BONUS FELDA LAGI

Kepada semua peneroka MG ucapkan tahniah kerana dianugerahkan bonus oleh TPM selaku menteri yang jaga hal ehwal Felda. Sejumlah 144.4 juta akan diagihkan kepada kira-kira 84,581 peneroka seluruh Negara.

Harap-harap semua yang bergelar peneroka akan dapat bonus tu, jangan pilih-pilih. Sebab mereka semua sama-sama datang ke tanah rancangan sekarang. Mereka sama-sama susah dan sama-sama senang kemudian sama-sama susah semula.( Harga sawit dan getah telah jatuh teruk ).

Bukan apa MG teringat baru-baru ni ada peneroka telah mengadu dalam rancangan radio pahangfm. Katanya duit raya yang diberi kepada peneroka baru-baru ni ada dapat RM 200 ada dapat RM 400,tetapi malangnya duit tu hanyalah duit pinjaman yang akan dipotong kemudian nanti.

MG ada kawan yang menjadi pemegang syer dalam syarikat sdn bhd dengan jumlah syernya ialah RM 10,000.00. Tahun lepas pihak syarikat luluskan 10% keuntungan akan diberikan kepada pemegang saham berdasar jumlah syer. Menurut kawan MG tu dia dapat RM 1,000.00 tapi diagihkan tiga peringkat elaun , iaitu elaun hariraya, persekolahan dan mesyuarat agong tahunan. Semasa mesyuarat agong syarikat berikan bonus RM 200.00 setiap pemegang saham. Jadi dapatlah kawan MG tu RM 1,200.00 jumlah semuanya pada tahun lepas dan tak tolakpun bonus atau elaun hari raya dari agihan tahun ini. Tak tahulah felda pulak? Kita tengok-tengoklah nanti.

Setahu MG yang dapat bonus ni ialah wang tambahan yang diberikan kepada kakitangan sesebuah organisasi,kerana menghargai jasa-jasa kakitangan menaikkan keuntungan atau prestasi organisasi. Mungkin Felda telah menganggap peneroka adalah kakitangan felda, kalau gitu peneroka macam pekerja estetlah ya ?kata En Hamzah yang berasal dari kampong Kuala Bera ( seorang penoreh getah ).

Era musim pemilihan UMNO ni macam-macam jadi. Jangan pemberian bonus ni untuk umpan pemilihan team Dato Najib dah lah. Atau mungkin kerana nak bubar parlimen sebelum pemilihan UMNO mac 2009 ni pula?

Peneroka kena bijak masa-masa harga sawit dan getah tengah jatuh ni, Dato Najib tahu peneroka semakin terdesak dan selalu menanguk di air keruh. Kalau jadilah diberikan bonus tu semaklah dahulu adakah ini pinjaman yang akan dipotong kemudian…alamak teruknya . Kerana kalau baca buku bertajuk Felda dulu tolong…sekarang along tulisan Sdr Mazlan Aliman, MG rasa bimbang juga.

Monday, October 20, 2008

CERITA PAK LANG DI JAMUAN HARI RAYA PAS BERA

MG sempat hadir jamuan Hari Raya Pas Kawasan Bera pada 19 okt 2008 baru-baru ni. Jamuan tu sungguh meriah, MG anggarkan kehadiran sekitar 1,500 orang. Diantara tetamu yang turut hadir ialah Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man ( Pesuruhjaya Pas Pahang ), Sdr Mazlan Aliman ( AJK Pas Pusat, bekas calon parlimen bera ), Sdr Musaniff Abd Rahman ( Bendahari Pas Pahang, bekas calon dun guai ), Sdr Abas Awang ( Ketua Bahagian Keadilan Rakyat Bera ), Sdr Mohd Sukri Mohd Ramli ( Bekas calon dun kemayan ), wakil DAP triang dan ramai lagilah tak sempat nak sebut belaka. Cuma MG rasa amat terharu adalah kehadiran kaum cina dan kaum india yang turut sama memeriahkan lagi majlis hari raya tersebut. Suasana majlis jamuan hari raya tu sungguh meriah tapi sayang kamera MG rosak dan tak dapat rakam suasana tu... tapi kepada rakan wartawan lain yang hadir semuga dapat rakam suasana tu serta dapat paparkan dalam blog atau media mereka terutama pahangdaily dan wakil harakah pahang.

Sdr Musaniff sempat meninggalkan untuk tatapan kita iaitu cerita yang diceritakan oleh Pak Lang Hasan kepadanya di akhir majlis raya tersebut.

Ini adalah sebuah cerita lama saja aje koi nak bagitahu awok kata Pak Lang pada Sdr Musaniff. Ceritanya ialah sewaktu kempen pilihanraya ke 12 yang lalu. Calon BN dun guai telah menemui Pak Lang untuk berkempen. Belum sempatpun Calon BN tu membuka mulut, Pak Lang memulakan ceritanya dulu. “ Ginilah, ada dua rebung dalam seperdu aur. Satu tumbuh menghala ke barat dan satu lagi tumbuh menghala ke timur. Yang tumbuh menghala ke barat rebungnya keras tak boleh makan lalu, rasa macam buluh. Manakala yang tumbuh menghala ke timur pula rebungnya lembut. Kalau awak nak makan rebung awok nak pilih yang mana tanya Pak Lang pada Calon BN tu. Tanpa berkata apa-apa Calon BN tu pun beredar meninggalkan Pak Lang. Pak Lang pun tersenyum puas kerana dapat berkempen secara sinis kepada Calon BN tu.