Tuesday, October 7, 2008

JKKK OH JKKK

Baru-baru ni MG sempat berjalan di beberapa buah kampong. Maklumlah sekarang ni masih bulan syawal lagi. Jadi apabila singgah rumah maka dijamulah kuih tetapi minuman yang dihidangkan ialah yang panas. MG terpaksa tunggu ia sejuk dulu baru boleh minum. Sedang elok habis minum datanglah seseorang kerumah tersebut.

Kawan datang ni ada dua sebab, pertama sebab nak beraya dan keduanya nak ngajak awok mesyuarat JKKK kampong kita ni katanya kepada tuan rumah tu. Tambahnya lagi kampong kita ni dah teruk dah sambil memalingkan muka kepada MG. Dah ada empat orang dah tok 4 mana satu nak pakai, ini yang kome pening ni ujarnya lagi.

Rupa-rupanya tiga orang lagi bercita-cita nak jadi tok 4 dan dah mula membuat perancangan memburukkan tok 4 yang ada. Mereka kata tok 4 tak pandai,bodoh dan macam-macam lagi. Situasi macam ni menyebabkan kampong jadi kecoh dan berpecah belah.

Melalui perbualan tu tahulah MG bahawa yang datang tu adalah bilal masjid kampong tersebut. Bilal ni adalah merupakan bekas polis. Bilal dan Imam masjid serta beberapa orang telah berpakat untuk membentuk AJK JKKK yang baru dengan maksud dapat membantu tok 4 yang ada. Rupa-rupa SU JKKK kampong tu adalah perempuan dan hanya pandai membawa program marhaban sahaja,soal kampong tak ambil tahu.

MG juga dapat maklumat beberapa AJK JKKK dan penghulu kawasan tersebut telah berpakat membuat lapuran ‘kehilangan ‘ kepada pihak kerajaan tanpa merujuk kepada tok 4. Pihak kerajaan telah membayar gantirugi diatas ‘ lapuran ‘ tersebut walhal kehilangan tidak seperti yang dilapurkan.Oleh kerana tok 4 tak mahu menyertai misi beberapa orang AJK JKKK inilah yang menyebabkan mereka menyatakan tok 4 tak pandai dan bodoh.

Mulai dari saat itulah mereka ini membuat aduan atau apa-apa tentang kampong tanpa melalui atau pengetahuan tok 4. Mereka merasakan mereka pandai,mereka merasakan mereka dah jadi tok 4. Mereka berasa dengan menjadi JKKK mereka boleh berbuat sesuka hati mereka. Boleh mohon dan dapat projek dari YB mereka rasa dah bagus,walau projek yang siap tu tak digunakan mereka tak peduli.Malah mereka rasa bangga sebab berjaya mohon dan dapat projek dari YB. Sampai terkeluar kata-kata kalau kawan mohon apa-apa pada YB tentu dapat punya. Sampai mohon jalan tar sampai tangga tiap rumah di kampongnya pun ditunaikan oleh YB,inilah yang sentiasa dicanangkan.

Bilal,Imam dan beberapa orang kampong telah berbincang dan telah mencapai keputusan bahawa AJK JKKK yang mempunyai sikap ‘terlebih ubat’ perlu diganti kerana ia tidak sesuai. MG menyampuk mereka ini orang UMNO macamana boleh berlaku? Bilal tu menjawab kawan ni orang UMNO juga, taklah melampau begitu sekali. Beliau menambah lepas ini kome dah setuju kita akan cadangkan sesiapa yang layak untuk menduduki AJK JKKK tak kira UMNO ke PAS ke. MG tergamam seketika,kerana penduduk kampong telah mula menunjukkan sikap bahawa pilihlah pemimpin yang baik walau dari siapa sahaja tidak semestinya orang UMNO, orang PAS pun boleh dipilih. Kalau PAS dipilih MG percaya JKKK akan dimaksudkan sebagai Jawatankuasa Kebajikan dan Kesejahteraan Kampong.

No comments: