Thursday, November 12, 2009

Bai’ah

Bai’ah adalah merupakan sumpah taat setia. Kalau dalam perkhidmatan kerajaan ada ikrar dan sumpah simpan rahsia. Suatu ketika dahulu kakitangan perlu melakukan akujanji. Sekarang ini sibuk pasal PAS menjalankan bai’ah kepada calon pilihanrayanya.

Jika direnung betul-betul samada ikrar, sumpah simpan rahsia,akujanji, bai’ah atau lain-lain nama lagi tujuannya adalah satu untuk menjaga kepentingan pihak yang diwakili oleh individu tersebut.

Tidak salahpun melakukan sumpah kepada tujuan yang betul dan baik. Yang salahnya sumpah dilakukan untuk tujuan yang salah serta jahat. Betul dan baik adalah berdasar kepada ISLAM, iaitu ada nilai dosa dan pahala.

Sebagai contoh seseorang boleh melakukan solat jamak dan qasar apabila perjalanannya melebihi dua marhalah. Tetapi disana diletakkan syarat tujuan perjalanan adalah baik. Tidak boleh melakukan solat jamak dan qasar jika hendak mencuri,menzalimi orang,berperang dengan Islam, menyaksikan hiburan yang melalaikan dan sebagainya.

Bai’ah yang dibuat oleh calon PAS adalah perjanjian dengan Allah. Tidak mungkin seseorang itu akan ingkar dengan janjinya kepada Allah. Tidak timbul soal penganiayaan kepada kaum wanita, tetapi sebaliknya meletakkan wanita ditempat yang penting di dalam kehidupan. Mereka dihormati ,disayangi dan dijagai bukan diperdagangkan.Sebagai contoh hukuman potong tangan akan dilaksanakan kepada pesalah mencuri. Tidak akan ada orang yang berlumba-lumba untuk mencuri supaya tangannya boleh dipotong. Begitu juga tidak akan ada wakil rakyat PAS yang sanggup menggadai maruahnya hanya kerana RM untuk menduduki tahta berdosa.

Mungkin ada orang yang menimbulkan persoalan hukuman potong tangan kepada pesalah mencuri itu zalim kerana memotong tangan sesama manusia. Orang yang menimbulkan persoalan ini sebenarnya tidak percaya kepada hukuman Islam adalah adil. Adil itu pula adalah kepada seluruh manusia termasuk alam. Bukan sahaja tidak percaya malah tidak mahu hukuman yang adil ini dilaksanakan. Orang yang cerdik mesti mahu kepada perkara yang baik dan adil manakala orang yang mahu sebaliknya bermakna orang itu tidak cerdik.

Begitu jugalah orang yang menimbulkan soal bai’ah di kalangan calon PAS sebenarnya mereka ini irihati kepada kemantapan dan ketaatsetiaan wakil rakyat PAS kepada parti mereka.

Kenapalah sekarang ini pihak tertinggi UMNO suka sangat melaga-lagakan pimpinan PAS? Memburuk-buruk PAS? Adakah kerana UMNO mempunyai masalah dalaman yang besar yang sukar diselesaikan? Kenapa takut kepada bayang-bayang UMNO sendiri? Kemana pergi semangat Bagan Pinang yang dilaungkan ketika perbentangan bajet 2010?. Semua ini perlu dijawab oleh UMNO. Cengkaman dan ugutan yang telah 50 tahun dilakukan oleh UMNO/BN kepada rakyat sebenarnya telah mula menunjukkan bibit-bibit memakan tuan. Dan jawapannya ialah UMNO perlu segera berundur dari pemerintahan Negara dan Negeri demi rakyat Malaysia.
Dengan serba ketidakadilan,ketirisan dalam urustadbir kerajaan,ugutan dan lain-lain mungkin selepas ini rakyat Malaysia akan berbai’ah yang berbunyi “wajib melepaskan diri dari cengkaman UMNO/BN dalam PRU 13”.
~musaniff.blogspot.com