Friday, July 23, 2010

Asal nama Guai


Nama Guai dikaitkan dengan dua nama yang masyhor sekarang. Pertama Kampong Guai dan kedua DUN Guai. Manakala DUN Guai pula memang mengambil sempena nama kampog tu.

Kalau orang dari Kg Lebak menghilir Sungai Pahang hingga ke Kuala Triang akan tahulah bebenar Kg Guai ini.Oleh kerana kebanyakkan kampong-kampong kecil yang berhampiran penduduknya bersaudara belaka,untuk memudahkan maka mereka menyebut kampong mereka kepada orang luar adalah Kg.Guai.

Kampong-kampong tersebut ialah Kg Guai, Kg Batu Temelian,Kg Merbau,Kg Tanjung Kuran, Kg Mengkarak ( seberang ),Kg Seberang Guai, Kg Bkt Keledang, Kg Tanjung Menuang, Kg Tok Langit.

Terkadang orang-orang di Kampong sekitar simpang Guai ( Lubuk Ayam ) juga memperkenalkan sebagai Kg Guai. Macam juga Kg Kerayong, Kg Jeram Ular,Kg Paya Pagar,Kg Mengkarak, Kg Jelam, Kg Durian Tawar dan Padang Luas yang memang sepusat dan sepusing dengan Kg Guai.

Guai dari cerita pertama berasal dari perkataan “ buai “. Pada suatu ketika dulu mereka yang duduk disebelah tebing sungai melihat ada satu akar yang panjang melengkung berbentuk macam buai yang bergerak terbuai-buai. Dan orang kampong menyebut perkataan terbuai-buai itu dengan “ terguai-guai”. Itulah cerita ringkasnya.

Manakala cerita yang kedua pula ialah berkaitan dengan corak hidup penduduk disini sewaktu ketika dahulu. Kampong ini adalah suatu kampong yang aman, semangat persudaraan yang amat tinggi, tempat pengajian ilmu akhirat, tempat pengajian ilmu dunia dan tempat di mana As Sultan Pahang selalu berkunjung.

Dipendekkan cerita mereka ini semuanya mengakui bahawa kampong ini adalah kampong mereka termasuklah orang Cina dan orang Inggeris. Maka berkatalah orang cina , “ Ini kampong Gua “. Orang Inggeris pun turut sama menyatakan, “ Ini kampong I “. Dengan kebijaksanaan orang-orang kampong maka diberilah nama kampong tersebut sempenaan cantuman “ Gua “ dan “ I “ jadikan Kampong Guai.

“ Guai “ dan “ I “ juga bermaksud aku,koi,kawan dan saya. Maka Kg Guai juga boleh agaknya di panggil Kampong Ku, Kampong Koi ataupun Kampong Saya. Inilah cerita yang kami dengar dicuping telinga aje.

Wednesday, July 21, 2010

Penduduk Kampong jangan di lupa


Ini adalah rintihan orang kampong. DS Najib sibuk sangat mempertahankan FELDA, ingat bukan peneroka. Tetapi nasib orang kampong terus dipandang sepi.

Sebabnya mudah memang tidak ada hasil dan faedah dari orang kampong. Kalau peneroka mereka ini ada ladang yang ada sangkutan dengan FELDA. Bila ada saja sangkutan dengan FELDA mereka rasa mereka boleh buat apa saja.Tetapi mereka lupa apa itu akta GSA yang sebenarnya ( sila baca buku dan tengok VCD hasil usaha peguam Wan Rohaimi tu ).

Kami ambil contoh sebuah kampong yang terletak di daerah Bera iaitu Kampong Guai. Dari segi prasarana amat jauh ketinggalan berbanding dengan kampong-kampong lain. Jalan masuk dari Kg Charuk Putting rosak teruk dan amat menyedihkan. Dah masuk dalam akhbar sinar harian tetapi tidak ada respon segera dari pihak yang berkaitan. Manakala jalan di tepi sungai pula terlalu kecil serta terlalu hampir dengan sungai dan terdapat cerun yang tidak selamat hanya menunggu masa untuk runtuh ke sungai.

Dari segi kerja penyelengaraan atau membaiki kerosakan perkhidmatan ( Bekalan Air, Elektrik dan Telefon ) juga lambat. Penduduk kampong terpaksa menunggu terlalu lama.Tambahan pula kalau ada yang melibatkan permohonan tanah mereka ini tidak akan di pandang.

Kalau hendak bercerita dari segi Jalan Perhubungan. Sepatutnya telah lama sebatang jambatan menghubungkan daratan Daerah Bera ini dibina. Tempat yang paling sesuai ialah di sekitar Kampong Guai inilah. Untuk pengetahuan Kampong Guai adalah diantara kampong yang tertua di Negeri Pahang.

Di Kampong Guai inilah juga terdapat sebuah Sekolah Menengah Agama yang bernama Sek Men Agama Attifaqiyah.Berasal dari sekolah agama rakyat kemudian diambil alih oleh kerajaan negeri Pahang. Tetapi dari segi kecenderungan pihak Negeri terutama pemimpin tempatan untuk memajukan sekolah ini, jauh sekali. Inilah satu-satunya sekolah agama di Daerah Bera.

Disini juga terdapat sebuah sekolah rendah. Ini juga merupakan salah sebuah sekolah rendah yang tertua di Negeri Pahang. Sekolah ini ramai melahirkan orang yang cerdik , ternama dan menjadi sebutan masyarakat di masa kini.

Namun semua itu hanya boleh dinukilkan sahaja, tetapi hakikatnya orang kampong tidak ada pemimpin Negeri terutamanya tempatan yang sudi menyelami perasaan mereka. Mereka ini cuma berguna bila DYMM Sultan datang mencemar duli melawat kampong, acara berakit, persiapan kenduri bila pemimpin besar turun ke kampong, Pilihanraya dan lain-lain lagi.