Sunday, April 11, 2010

WARISAN KETURUNAN PAWANG KADIR

WARISAN KETURUNAN PAWANG KADIR TURUN TEMURUN

Sila klik pada gambar untuk lebih jelas.

Pesanan buat tatapan:

1. Lima perkara sebelum datang lima perkara

2. Enam perkara keyakinan ilmu

3. Empat perkara untuk masyarakat ( Mat Kilau )

MESYUARAT AGUNG TAHUNAN PAS BERA DIHADIRI PIMPINAN PAKATAN


PAS Kawasan Bera selesai menyempurnakan tanggungjawab tahunannya pada 10hb April 2010 yanglalu dengan dihadiri oleh perwakilan dari cawangan-cawangan , dewan-dewan dan pemerhati. Perasmian dilakukan oleh YB Dato Ir Amiruddin bin Hamzah. Tetamu khas yang turut hadir di majlis perasmian tersebut ialah YB Leong Ngah Ngah ( DAP, Triang ), En Abu Bakar Lebai Sudin ( Tim.Pengerusi DAP Pahang ) , Tuan Haji Hamzah Ibrahim ( PKR Cabang Bera, mantan ADUN Guai ) dan wakil pemerhati Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang, Ust Hamid bin Bahatim.

Empat usul yang diperbahaskan diterima dengan majoriti besar, iaitu

Usul Pertama: ….menggesa pihak kerajaan segera menukarkan status semua ladang FELDA Plantations kepada tanah FELDA yang boleh diisikan peneroka…..

Usul Kedua:….menggesa kerajaan Pahang mengambil tindakan proaktif untuk mengkaji secara mendalam kedudukan dan status persempadan laut Pahang-Terengganu iaitu terdapat Telaga Malong, Telaga Sotong dan Telaga Tanding supaya Pahang mendapat hak royalty petroleum daripada Petronas……..

Usul Ketiga:….mendesak Majlis Daerah Bera menghapuskan cukai pintu terhadap penempatan yang tidak dimasukkan kedalam kawasan operasinya, terutama kampong-kampong tradisi dan orang asli……..

Usul Keempat:….mendesak Majlis Daerah Bera tidak mengeluarkan permit hiburan kepada pengajur yang menganjurkan program hiburan yang melampau sehingga menyebabkan anak-anak muda lupa batasan agama dan sosial budaya……


Mesyuarat Agung tersebut diakhiri dengan ucapan pergulungan oleh Yang Dipertua PAS Kawasan Bera selepas perwakilan DUN-DUN, Dewan-Dewan dan Pengerusi Lajnah mengambil bahagian di dalam agenda ucapan penangguhan.