Thursday, November 27, 2008

Tanam nangka tumbuh semak


Pelik tapi ajaib. Pertubuhan Peladangan Kawasan Bera telah meluluskan peruntukkan bagi projek menanam nangka madu secara berkelompok di Kg Guai lebih setahun lepas. Luas kawasan yang terlibat melebihi 30 ekar keseluruhannya.

Projek tersebut meliputi kerja membersih kawasan, memagar keliling,membuat setor baja,menanam anak nangka madu dan memberi khidmat nasihat kepada peserta tentang penjagaan sehingga menghasilkan buah.

Setelah setahun lebih berlalu kawasan projek yang dibersihkan dahulu telah semak dan hanya yang ada hanya setor baja tertegak sendirian sahaja. Pihak terlibat patut melihat perkara ini dengan serius bukan membiarkan sahaja perkara ini berlaku. Semasa mahu projek nangku madu berkelompok menjadi nyata dahulu orang kampong yang tanahnya terlibat ( menyerahkan tanah mereka untuk diusahakan ) telah di taklimatkan bahawa projek ini akan berjaya. Tanpa banyak soal orang kampong dengan semangat mahu melihat projek nangka madu ini berjaya telah bersedia menyerahkan tanah mereka untuk dibersihkan dan seterusnya projek dapat dilaksanakan.

Namun sekarang tanah mereka tidak di hijau oleh nangka madu tapi di tumbuhi semak . Salah seorang peserta telah mempersoalkan mana pergi peruntukkan projek berkenaan? Apa kesudahannya projek yang telah dijanjikan, adakah dibiarkan semak menyemak mata memandang begitu saja? Atau apa sebenarnya yang terjadi?

Pangkat Keluarga dan Status Keturunan bagi orang Kg Guai

Pangkat Keluarga dan Status Keturunan bagi orang Kg Guai , Temerloh/ Bera ( Mengikut aturan yang diperkenalkan oleh Keluarga Pawang Kadir )


Pangkat dalam keluarga ;


Pertama - Long atau Embong
Kedua - Angah
Ketiga - De
Keempat - Teh
Kelima - Andak
Keenam - Alang
Ketujuh - Anjang
Kelapan - Tam
Kesembilan - Acek
Kesepuluh - Cu
Kesebelas - We
Keduabelas - Angah
Ketigabelas - De
Keempatbelas - Teh
Dan seterusnya


Status Keturunan ( 7 Keturunan ) ;


Pertama - Anak
Kedua - Cucu
Ketiga - Cicit
Keempat - Cuit
Kelima - Gamit
Keenam - Capai
Ketujuh - Lambai

Tuesday, November 25, 2008

Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris ( PPSMI ) gagal ?

Keputusan UPSR baru-baru menunjukkan bahawa PPSMI sebenarnya telah gagal. Tetapi dilapurkan lebih baik dari lima tahun lepas. Lapuran ini nampaknya seolah-olah hendak mengaburkan mata rakyat sahaja. Kalau dilihat dari segi peruntukkan yang belanjakan tidak sepadan dengan pencapaian. Banyak wang telah dibelanjakan untuk menjayakan PPSMI samada dari segi membeli dan mempersiapkan peralatan serta prasarananya hingga kepada krusus dan elaun kritikal kepada guru-guru yang terlibat. Oleh kerana sudah terlalu banyak wang digunakan maka itulah sebabnya PPSMI ini semacam mahu diteruskan juga.

Tahun 2008 ini adalah merupakan anak sulung pelajar UPSR keluaran PPSMI menjawab dalam soalan Bahasa Inggeris. Namun, sebenarnya pelajar ini menjawab dalam dwi-bahasa. Menurut seorang Guru Besar pencapaian calon UPSR bagi Negeri Pahang adalah merosot berbanding tahun 2007. Diantara matapelajaran yang merosot adalah Matematik. Tambah Guru Besar, diantara faktornya ialah pelajar tidak faham soalan. Mereka diajar dengan Bahasa Inggeris oleh guru manakala soalan yang keluar dalam dwi-bahasa. Ini membuatkan mereka membaca kedua-dua bahasa tersebut dalam mahu memahami kehendak soalan sebenarnya. Namun apayang terjadi kepada pelajar tersebut ialah mereka telah menggunakan masa yang banyak untuk membaca kedua-dua soalan dwi-bahasa ini sebelum dapat menjawabnya.

Matapelajaran Sains juga turut merosot pencapaiannya. Sebab-sebab kemerosotan adalah sama dengan matapelajaran Matematik. Tetapi penurunan matapelajaran Sains lebih teruk berbanding Matematik. Sedikit data yang diperolehi membayangkan pelajar tahun lima sekarang ( 2008 ) secara keseluruhan pencapaian kedua-dua matapelaran ini amat tidak memuaskan. Mereka ini bakal menjawab soalan UPSR untuk Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris sepenuhnya tahun hadapan. Dengan pencapaian yang tidak menunjukkan peningkatan walau pihak KPM berusaha meningkatkan prestasi PPSMI. Maka PPSMI perlu dikaji semula dan berilah laluan kepada Bahasa Ibunda mengisi ruang kekosongan itu. Bagi peningkatan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar maka rangkalah suatu program menambahbaik sukatan matapelajaran Bahasa Inggeris itu sendiri.

Rakyat mahu pandai berbahasa Inggeris, tetapi rakyat juga mahu pandai Ilmu Matematik dan Ilmu Sains. PPSMI sebenarnya memberi kesan negatif sungguh mendalam serta memakan masa yang lama kepada pelajar dan guru. Tetapi tidak ramai rakyat mengetahui malah tidak ada yang di highlightkan di media atau forum-forum. Namun apa yang berlaku di Negeri Pulau Pinang apabila Ketua Menterinya YAB Lim Guan Eng meletakkan tulisan di papan tanda dengan tulisan Bahasa Melayu dan Bahasa lain ada pihak yang melenting dan mendapat sambutan pihak media. Cuba bandingkan diantara PPSMI dan penggunaan Bahasa Malaysia serta Bahasa lain di papan tanda mana yang lebih memberi kesan buruk kepada rakyat Malaysia?

Monday, November 24, 2008

Bila Hujan dan Bila PanasOrang kata bila hujan turun membawa rahmat dan apabila panas pegawai kaji cuaca melapurkan cuaca baik. Tetapi bagi pengguna jalanraya Triang – Temerloh berhampiran dengan Sek Men Mengkarak lain pula ceritanya.

Bagi mereka yang biasa menggunakan jalan ini, ia adalah merupakan kawasan projek meninggikan aras jalanraya lebih kurang 3m berbanding aras asal. Kawasan tersebut kebiasanya akan dinaiki air dahulu berbanding tempat lain sekiranya banjir berlaku. Tempat yang dimaksudkan ialah kawasan yang merintangan paya di antara Sek Men Mengkarak dan Kg Jeram Ular.

Projek menaikkan aras jalan berjalan dan untuk memudahkan lalu lintas jalan alternativ telah dibina oleh pihak Kontraktor. Tidak tahu dimana silapnya jalan alternativ bersebelahan tapak projek tersebut dibina sedemikian rupa.

Jalan alternative tersebut dibina dengan menaburkan batu-batu kasar ( Crusherun ) sahaja. Ini menyebabkan apabila panas maka jalan ini akan berdebu dan apabila hujan jalan ini akan dipenuhi lumpur. Perkara ini tidak seharusnya berlaku kerana ia adalah merupakan jalanraya utama yang menghubungkan Negeri Sembilan dan Pahang. Apa yang harus dilakukan jalan alternative ini hendaklah dipremix dan dibina saliran sementara. Ini adalah untuk memberi permukaan jalan lebik baik dan keselamatan pengguna jalanraya.

Adakah perkara ini berlaku kerana terlepas pandang oleh pihak yang berkaitan? Atau memang tak dipandang langsung oleh pihak berkenaan? Pihak yang berkaitan tu adalah mungkin diperingkat rekabentuknya tidak memasukkan kerja membina jalan alternative sebagai jalan yang perlu di premix, dibina saliran sementara dan mungkin mengecat garisan tengah jalan. Kemungkinan juga pihak itu adalah diperingkat penyediaan naskah tawaran ( terlupa memasukkan kerja-kerja yang dinyatakan ) atau berlaku perkara yang tidak sepatutnya diperingkat perlaksanaan projek. Persoalan ini harus dijawab dan diselesaikan oleh pihak yang berkaitan.

Mungkin bagi sesetengah orang kampong, tidak apa bagi mereka. Kerana bagi mereka masih boleh melalui kawasan ini pun sudah bagus walau dalam keadaan berdebu, berlumpur dan kenderaan sentiasa bergegar kerana permukaan jalan tidak rata sekalipun. Tetapi sebilangan ramai orang bertanya juga kenapa keadaan ini boleh terjadi ?

Adalah menjadi harapan pengguna jalanraya yang sentiasa melalui kawasan ini, perbaikilah keadaan ini sementara boleh dilakukan. Jika keadaan ini menjadi lebih parah maka kita tidak mampu berbuat apa-apa lagi. Betullah kata-kata cerdik pandai iaitu Cegah Sebelum Parah, Ubat Sebelum Barah dan ………