Friday, September 11, 2009

Rebut peluang bersama Lailatulqadar

Sekarang telah masuk fasa ketiga bulan Ramadhan. Iaitu fasa dibebaskan dari azab api neraka. Dimana didalamnya terdapat satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Itulah malam Lailatulqadar.

Kalau dulu-dulu kita tidakpun terpanggil untuk merebut peluang ini. Kita hanya sibuk bersama anak cucu memasang lampu panjut dan bermain mercun serta bunga api. Malam Qadar pada kita hanya sebuah cerita yang tidak tercapai oleh kita. Ia hanya berlaku zaman dulu dimana diceritakan pada malam itu pokok sujud dan air membeku.

Boleh ke kita menemuinya? Kalau bertemu apa kita nak buat ? Kalau kita berkesempatan bersama malam itu apa pula akan terjadi kepada kita selepas itu?. Itulah beberapa soalan yang mungkin berligar didalam benak kita.

Allah sentiasa adil dan menunaikan janji. Ingat ! hidup kita di dunia hanya sementara, di akhirat sahaja hidup kita akan kekal abadi.

Bagi soalan pertama, jawapannya sesiapapun boleh. Asalkan kita berusaha bersungguh-sungguh menemuinya. Kita telah diberitahu bahawa Malam Qadar akan berlaku sepuluh malam terakhir dan berlaku pada malam-malam yang ganjil. Ayuh mulai malam dua puluh hingga ke malam akhir, kita berusaha mencarinya.

Cara yang paling mudah ialah mengamalkan Qiamullail bermula malam ke dua puluh hingga malam akhir ramadhan. Setiap awal pagi bermula 4.00pagi hingga 5.00pagi. Lepas itu bersahur seterusnya solat subuh berjemaah. Jika diizinkan Allah kita akan berjaya melakukan Qiamullail setiap malam itu, sudah tentunya sepuluh malam itu berada salah satunya ialah Malam Qadar.

Dalam tempoh sejam itu kita boleh lakukan solat sunat tahajut, tasbih dan taubat.

Manakala untuk soalan kedua, apabila kita bertemu mohonlah empat perkara iaitu keberkatan dalam hidup, diampunkan dosa, dimasukkan kedalam syurga dan dijauhkan dari azab neraka.

Sunday, September 6, 2009

Abdul Razak bin Hussin sepatutnya sudah di tangkap tahun 1955

Kalau orang melayu tak menggunakan fikiran sudah tentu Abdul Razak bin Hussin telah di tangkap sekitar tahun 1955. Ini adalah sebuah cerita yang diceritakan kepada saya oleh seorang bekas pasukan polis khas semasa pemerintahan Inggeris di Semenanjung Tanah Melayu.

Peristiwa ini berlaku di Kuala Krau, Pahang. Waktu itu Abdul Razak bin Hussin iaitu Tun Abdul Razak sedang sibuk berkempen memberi kesedaran orang melayu untuk membebaskan Negara dari tangan Inggeris.

Satu perintah telah dikeluarkan oleh kerajaan Inggeris kepada setiap balai polis di Pahang agar menangkap sesiapa yang bernama Abdul Razak bin Hussin. Pada hari itu Abdul Razak bin Hussin telah turun dari keretapi di Kuala Krau, lantas seorang pasukan polis khas Inggeris berbangsa melayu telah menyapa dengan pertanyaan ‘ Encik ini Abdul Razak bin Hussin?’ Dengan ikhlas Abdul Razak menjawab ‘ ya ‘.

Demi mendengar jawapan itu pasukan polis khas Inggeris berbangsa melayu ini terus meminta Tun Razak agar naik keretapi semula dan meneruskan perjalanan ke tempat lain. Sikap yang ditunjukkan oleh polis ini walaupun bertugas dengan Inggeris tetapi masih boleh menggunakan fikirannya . Polis berkenaan sempat bertanya kepada dirinya adakah arahan yang diberikan ini betul atau menguntung bangsaku dan agamaku, lantas mereka mengingkarinya.

Cubalah kita lihat apa yang berlaku didalam Negara kita ini. Pegawai dan kakitangan awam tidak boleh menilai manakah arahan yang diberikan itu berfaedah kepada Negara atau berfaedah kepada satu golongan sahaja yang mana membawa petaka kepada Negara. Mereka ini menurut sahaja apa yang diarahkan ,boleh dikatakan tanpa memikirkan betul ataupun salahnya.

Sudah tiba masanya lakukan sesuatu yang betul seperti yang telah ditunjukkan oleh Pasukan Polis Khas Inggeris itu.