Thursday, July 16, 2009

Mg Idea:Lembaga Tabung Haji perlu ada di Bera

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Dato’ Ismail Sabri bin Yaakob telah merasmikan pejabat Cawangan Bera agensi tiga serangkai baru-baru ini. Iaitu pejabat cawangan Kementerian Perdagangan dan Kepenggunaan, Maktab Kerjasama dan Suruhanjaya Koperasi bagi daerah Bera.

Ketiga-tiga agensi ini berada di bangunan kedai Laman Kerayong. Maka penduduk daerah Bera boleh menggunakan khidmat ketiga-tiga agensi ini. Namun di sana masih ada lagi kekurangan yang perlu di adakan.

Sehingga kini penduduk daerah Bera masih perlu keluar ke Temerloh atau Bandar Jengka untuk mendapatkan khidmat Lembaga Tabung Haji. Sudah tiba masanya pihak kerajaan mengujudkan Lembaga Tabung Haji di dalam daerah Bera ini.

Wednesday, July 15, 2009

POKOK SAWIT TERCABUT....


Sepohon pokok sawit dalam usia 2 - 3 tahun tercabut akibat dilanggar oleh sebuah kereta pacuan empat roda. Kami dimaklumkan bahawa kereta tersebut terbabas lalu melanggar sepohon pokok kepala yang berada disitu. Pemandu bersama seorang penumpangnya macamanapun selamat.

Sunday, July 12, 2009

Mg Info : MTD Guai kehilangan tokoh muslimat

Nama Ustazah Wan Fadilah binti Wan Mahmod tidak asing kepada PAS kawasan Bera dan Temerloh, khususnya kepada MTD Guai. Beliau pernah memegang jawatan Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan Temerloh dan Bera. Allahyarham suami beliau bernama Abu Zidin bin Haji Awang.

Allahyarhamah Ustazah Wan Fadilah telah mengembuskan nafas terakhir ketika berumur 64 tahun pada 9 Julai 2009 ( Jam 5.30pg )di Klang, Selangor dan dikebumikan pada hari itu juga( Khamis ) di tanah perkuburan Islam Kg Bukit Keledang, Bera. Jenazahnya disembahyangkan di surau pondok Kg Bukit Keledang selepas solat asar oleh saudara mara, rakan seperjuangan, dan ramai lagi. Turut sama menyembahyangkan jenazah Allahyarhamah ialah Pesuruhjaya PAS Pahang Dato’ Tuan Ibrahim bin Tuan Man .

Setiba kami di tanah perkuburan tersebut kelihatan saudara mara, rakan seperjuangan, kenalan turut sedih diatas permergian beliau. Talkin dan doa selamat telah diketuai oleh Tuan Guru Haji Mohamad ( Tok Guru Pondok Kg Bukit Keledang ) dan YDP PAS Bera Ust Sulaiman Mohamad. Turut hadir Sdr Musaniff bin Abd Rahman ( bekas calon PAS PRU 12 DUN Guai ).

Allahyarhamah mula bergiat aktif pada tahun 1969 berkempen membantu calon PAS bagi DUN Triang ( masa itu, sekarang DUN Guai ) Allahyarham Haji Mohamad bin Haji Awang.

Selaku Pengarah MTD Guai Sdr Musaniff bin Abd Rahman mengucapkan takziah kepada anak-anak dan saudara mara diatas perginya menemui ALLAH insan yang mereka sayangi iaitu Ustazah Wan Fadilah. Moga-moga rohnya ditempatkan dikalangan para perjuang Islam dan orang yang soleh. Amin
~ mtdguai@blogspot