Friday, February 20, 2009

Bila dia buat gila boleh … bila orang buat tak boleh

Coretan Sdr Musaniff bin Abd Rahman, Bendahari PAS Pahang yang sempat diluahkan berikutan suasana politik Negeri Perak. Buat tatapan pro-PR, pro-BN atau sesiapa sahaja.

1. Rakyat dah mula rasa mual dengan keadaan politik di Negeri Perak

2. Ada pihak boleh buat kerja gila. Apa tak gila apabila rampas kuasa Kerajaan Negeri Perak pimpinan YAB DS Nizar macam gengstar. Macam-macam cerita didengari ada adegan ugut,takutkan, culik,rasuah dan banyak lagi. Mereka ini macam tercabar sangat dan macam termalu sangat akibat dua kekalahan PRK. Jadi buatlah apa saja asalkan dapat tebus kekalahan tersebut. Termasuk buat kerja gila macam orang kemaruk nak rujuk kembali selepas bercerai.

3. Apabila ada orang lain pula buat kerja macam orang gila. Apa tak gila gantung MB dan exco baru menghadiri sidang DUN selama 18 bulan dan 12 bulan. Pihak yang kena gantung kata pihak yang menggantung tak hormat keputusan Sultan, tak hormat undang-undang dan macam-macam lagi.

4. Adalah lebih baik bawa bertenang. Jalan penyelesaian sebenarnya ada cuma ada pihak yang berdegil dan eras kepala. Sekarang ini kalau PR memerintahpun, dalam keadaan bilangan kerusi 27 berbanding 28 dari BN dan 3 bebas. Sebab speaker adalah dari PR. Bila BN pula memerintah bilangan kerusinya ialah 27 berbanding 28 dari PR dan 3 bebas. Sebab speaker sudah tentu dari BN. Maka jalan keluarnya ialah bubar DUN seluruh Negeri Perak dan bagi peluang sekali lagi rakyat menentukan parti mana yang memerintah.

5. BN dan PR jangan takut sebab kalau kita benar-benar ingin memberi kesejahteraan kepada rakyat, rakyat pun tahu dan rakyat akan pilih. Begitu juga kalau kita jujur dan amanah dalam Negara berdemokrasi ini, rakyat dan tuhan tahu mana satu yang betul serta mana satu yang salah. Rakyat dan tuhan akan tentukan nasib orang yang berbohong serta tidak amanah. Jika tak lakukan itu apa yang kita takut.Yang takut cuma orang yang bersalah….
Yang Allah, tunjukilah kami jalan yang betul
dan jangan ragukan kami dengan jalan yang batil.

Feb, 20 2009

Monday, February 16, 2009

YDP PIBG DISURUH TARIK DIRI PENCALONAN?

Kami menerima khabar dari seorang YDP PIBG di salah sebuah sekolah kebangsaan di dalam daerah Maran bahawa dia telah diminta agar beliau menarik diri supaya tidak mempertahankan jawatan YDP PIBG sekolah berkenaan di dalam Mesyuarat Agung Tahunan PIBG pada pertengahan bulan Februari 2009 lalu.

Alasan yang diberikan ialah ,sejak YDP tersebut memang jawatan itu sekolah berkenaan tidak mendapat peruntukkan dari YB. Beliau menambah lagi bahawa tindakan yang dilakukan ini demi kebaikan pelajar dan sekolah.

MG difahamkan bahawa YDP berkenaan adalah aktivis Pakatan Rakyat ( PAS ) manakala individu yang meminta beliau menarik diri adalah AJK PIBG sekolah berkenaan yang juga merupakan ahli UMNO. Menurut sumber-sumber yang boleh di percayai permintaan beliau ini ada kaitannya dengan ‘ cadangan ‘ Guru Besar sekolah berkenaan.

Sebelum peristiwa ini berlaku YDP berkenaan memang berhasrat untuk berundur diri tetapi apabila peristiwa ini berlaku beliau semakin bersemangat untuk mempertahankan jawatan YDP yang telah disandang selama empat tahun itu.

Dalam mesyuarat agung itu YDP berkenaan berjaya mempertahankan jawatan untuk dua tahun lagi dengan majoriti yang besar menewaskan calon pro-UMNO, turut disaksikan oleh tokoh perasmian penutup mesyuarat agung PIBG sekolah tersebur iaitu ADUN kawasan berkenaan (BN).

Apalah malangnya orang melayu, yang masih meletakkan bahawa sekolah hanya boleh hidup dengan sumbangan/derma YB UMNO/BN sahaja. Tetapi sebenarnya YB UMNO/BN sentiasa menabur janji manis semasa majlis perasmian. Sekolah pula berlumba-lumba memanggil YB untuk merasmikan program dengan dua matlamat yang utama. Pertama memberi peluang agar YB dapat bertemu dengan orang ramai dan berpeluang menunjukkan ‘kemanisan’ dan ‘kemesraan’. Kedua nak dapat sedikit sumbangan justeru itu terhutang budilah sekolah,PIBG dan orang ramai.

Adalah lebih baik peruntukkan yang diberi oleh Kerajaan / Kementerian dalam jumlah yang mencukupi bagi perbelanjaan asas. Sekarang ini perbelanjaan asas yang diberikan oleh Kerajaan/Kementerian tidak mencukupi. Rata-rata pertambahan yang diperlukan untuk perbelanjaan asas ialah 20% daripada peruntukkan yang telah diberikan sekarang.
Marilah sama-sama kita perhatikan cerita diatas seolah-olah sekarang ini adalah era UMNO /BN memujuk, mengugut, menculik dan memaksa telah menular kedalam NGO seperti PIBG. Sampai masanya kita perlu berubah dan lebar serta teruskan perubahan sehingga PRU 13.