Saturday, November 8, 2008

SELAMAT MENDUDUKI SPM 2008

MG nak ucapkan SEMOGA ANDA SEMUA CEMERLANG kepada calon-calon SPM 2008. Seramai 442,936 calon akan duduki SPM mulai 11 November 2008 ini. Daripada jumlah itu, 10,331 calon sekolah swasta dan 28,507 lagi calon persendirian perseorangan.

Manakala 388,079 atau 87.6 peratus calon sekolah Kementerian Pelajaran dan calon sekolah kerajaan negeri manakala 16,019 atau 3.6 peratus lagi terdiri daripada calon tajaan badan tertentu.

Dalam perkembangan terbaru keputusan UPSR akan diumumkan pada 13hb November 2008 ini. Kepada anak-anak, adik-adik dan saudara - saudari pelawat laman media guai yang budiman MG nak ucapkan dahulu tahniah kepada pelajar yang berjaya memperolehi 5A, 4A1B,3A2B dan 4A1C kerana mereka ini adalah pelajar yang pandai. Kepada pelajar yang tak dapat jangan putus asa sebab kegagalan mendapat keputusan baik sekarang adalah salah satu anak tangga berjaya cemerlang di masa akan datang.

Friday, November 7, 2008

Mg Tokoh Sejarah : Imam Kassim

Beliau adalah anak kepada Imam Koming yang telah disebut dalam episod lepas. Mempunyai lima orang anak, namun nama isterinya MG tak dapat lagi. Nama anak-anaknya ialah Hj Awang, Sitam (perempuan),Piah,Zainab dan Mat Akil.

Menurut orang kampung Guai ,Imam Kassim adalah orang yang sangat terkenal dan mempunyai kekuatan yang luar biasa. Oleh kerana jasa-jasa Imam Koming ayahnya, maka Imam Kassim 'di kurniakan' daerah yang di bawah 'pemerintahannya'. Daerah itu adalah sebahagian besar daerah Bera sekarang.

Diantara kekuatan beliau ialah boleh mencabut pokok pinang dengan mengapit menggunakan bahagian belakang badan. Kalau dalam peperangan pula beliau adalah merupakan last man yang memantau dan memastikan semua orang selamat.

Semasa hari pengistiharan Mat Kilau di Pulau Tawar pada tahun 1970 seorang ( berjanggut dan berjambang ) dari ribuan yang hadir telah dipanggil kerana Mat Kilau nak bertanya sesuatu. Mat Kilau ingin tahu siapa keturunan orang ( berjanggut dan berjambang ). Maka jawab orang itu dia adalah keturunan Imam Kassim. Maka terus Mat Kilau tarik tangan serta memeluk orang ( berjanggut dan berjambang ) itu sambil menunjukkan tempat tertentu sambil menceritakan sesuatu....MG akan sambung cerita ini episod akan datang.

Wednesday, November 5, 2008

Mg Ramalan : “ Conpaw “ Rahman PM Malaysia

Istilah “Conpaw” adalah bermaksud congak pawang manakala “ Rahman” adalah teori menyatakan bahawa Perdana Menteri Malaysia mengikut aturan huruf tersebut. Iaitu bermula (R) sebagai Tengku Abd Rahman, (A) sebagai Tun Abd Razak, (H) sebagai Tun Husin Onn, (M) sebagai Tun Mahathir, (A) sebagai DS Abdullah Ahmad Badawi dan (N)sebagai DS Mohd Najib?.. Ini bermakna zaman era pemerintahan UMNO/BN akan berakhir dengan huruf N. Kalau disebut dengan Bahasa Inggeris N ( end ) bermaksud penyudah.

MG tidak menidakkan kemungkinan perkataan N pun tak sempat nak wujud sebab kerajaan telah bertukar mengikut kehendak rakyat iaitu KERAJAAN PAKATAN RAKYAT.

Namun MG nak bagi juga UMNO/BN menyudahkan huruf N nya tu. Sebab Datin kepada huruf N tu tak sabar-sabar nak jadi wanita pertama Malaysia...bagilah can dekat dia, nanti kempunan pulak.Tetapi berlamakah huruf N bertakhta?. Kalau PM keempat Tun Dr Mahathir meninggalkan pemerintahan setelah 22 tahun bertakhta. Conpaw telah mengambilkira DSAAB PM ke 5 akan melepaskan jawatan setelah dipaksa ahli sendiri pada mac 2009 ini( yakni pemerintahannya selama 5 tahun ). Melalui perkembangan semasa dan cerita-cerita yang boleh dipercayai serta yang kita dengar,baca dan ikuti maka hayat N ( PM ke 6 ) rasanya tak lama, Conpaw meramalkan tak sampai setahun. Kalau ini berlaku maka tercatatlah sejarah bahawa DS Najib adalah merupakan pemerintah dinasti UMNO / BN yang terakhir serta terpendek tempohnya.

Monday, November 3, 2008

Ijtimak PAS Kawasan Kuala Krau BerjayaTahniah kepada Urusetia Ijtimak PAS Kawasan Kuala Krau kerana Berjaya mengadakan program tersebut dengan jayanya. Bermula jam 10.00 pagi pada 1hb Nov 2008 dengan perasmian oleh YH Dato’ Pesuruhjaya PAS Pahang, Ust Tuan Ibrahim bin Tuan Man dan diakhiri oleh takbir mengiringi ungkapan akhir ceramah YB Dato’ Presiden PAS Pusat, Tuan Guru Haji Abd Hadi Awang tepat jam 12.00 tengah malam pada 2 hb November 2008.

Urusetia menyediakan pelbagai pemainan dan pertandingan kepada semua peringkat umur. Diantaranya ialah musang berjanggut, karrom, boling kelapa,anyam ketupat, gubahan,masakan,kuih tradisional,jentik siling,formula one dan lain-lain. Manakala pesertanya terdiri dari penduduk setempat termasuk kaum tionghua. Permainan dan pertandingan berjalan dengan baik walaupun di bawah sinaran cahaya matahari.

Pada hari pertama seekor lembu ditumbangkan bagi meraikan kudapan tengahari dan malam untuk urusetia, peserta serta pengunjung. Manakala pada hari kedua pula menurut pengarah program Haji Nazri bin Husin dua ekor lembu disembilah.

Hadirin dihidangkan dengan program ceramah dari penceramah jemputan pada malamnya. Pada malam pertama selain Dato’ Pesuruhjaya PAS Pahang ialah En. Balasubramaniam ( Pengerusi Kelab Penyokong PAS Pahang ) , wakil kerajaan negeri Selangor YB Ir Khalid Samad, Sdr Shamsul Iskandar Ketua AMK Pusat dan YB Dato Paduka Husam Musa. Manakala bagi malam kedua wakil kerajaan negeri Kedah YB Ir Amiruddin Hamzah, YB Roslan Shahrom dan Tuan Guru Presiden PAS.

Bagi malam pertama kehadiran hadirin dianggarkan lebih 6,000 orang. Malam kedua kehadiran dianggarkan melebihi 10,000 orang.

Kesemua program dijalankan di tapak kompleks PAS Pahang, Simpang Empat Kerdau, Kerdau.