Saturday, October 24, 2009

Dua unit rumah contoh PWF Felda Triang 3


Dua unit rumah contoh ini di jangka siap penghujung bulan oktober 2009 ini. Menurut Jurutera Projek, projek penyediaan tapak PWF seluas lebih kurang 11 hektar itu akan siap serentak pada tarikh yang sama.

Wednesday, October 21, 2009

Biarlah koi mati dalam UMNO…..

Ini adalah ungkapan terakhir seorang peneroka di Negeri Pahang sebelum menghembuskan nafas terakhir.

Peristiwa ini berlaku beberapa hari lepas. Allahyarham adalah seorang peneroka felda di Negeri Pahang ( daerah Maran ) berumur sekitar 70 tahun. Beliau terlantar sakit tua di rumahnya. Lalu rakan taulan juga jiran datang untuk menziarahi.

Kebetulan agaknya yang menziarahi beliau kebanyakkannya adalah ahli dan penyokong PAS. Mungkin juga kebetulan saudara mara dan jiran-jirannya mempunyai perbezaan idealogi politik dengan beliau. Namun bagi saudara mara dan jiran-jiran itu tidak penting. Apa yang penting sekarang ialah memberi semangat serta kekuatan juga keyakinan agar beliau dapat bersabar atas dugaan Allah dan bersyukur sekiranya beliau dapat sihat kembali.

Pada hari itu, seorang saudaranya telah bertanya “ Macamana keadaan sekarang ini? “. Lantas beliau menjawab “ biarlah koi mati dalam UMNO…”. Semua orang yang mendengar perkataan yang diucapkan itu terpinga-pinga, dan minta beliau mengucap dua kalimah syahdah dan banyak menyebut nama Allah. Namun apakan daya seorang insan , saudara mara serta jiran-jiran tidak mampu melakukannya…maka beliau telah pergi buat selama-lamanya selepas ungkapan itu.

Peristiwa ini adalah sebagai pengajaran. Penulis tidak mahu memburukkan mana-mana individu. Untuk pengetahuan, peristiwa ini benar-benar berlaku mungkin ada hikmah di sebaliknya. Sebagai peringatan sebagai seorang Islam sentiasalah berdoa agar kita mati dalam Islam dan bersama dengan Islam di dalam hidup dan hayat kehidupan kita.

Monday, October 19, 2009

Jangan makan sebarang makan nanti payah bangun solat subuh ?

Jamuan hariraya aidil fitri sudah mula melabuhkan tirainya. Dengan maksud tamat bulan syawal maka tamatlah hariraya aidil fitri. Namun kepada sesiapa hendak buat jamuan apa-apa sempenapun boleh buat.

Ramailah individu dan tidak kurang juga syarikat serta jabatan kerajaan yang turut membuat jamuan terbuka hariraya. Semasa menulis inipun saya baru balik dari jamuan raya rumah seorang teman (seorang guru ).

Tapi baru-baru ini saya sempat menghadiri jamuan hariraya sebuah syarikat. Saya dijemput dengan kad, maka datanglah saya bersama anak sulung saya. Menunya hebat-hebat. Maklumlah syarikat yang bertaraf GLC,maka diantara tetamunya ialah YB-YB dan orang-orang politik setempat.

Jamuan itu dibuat pada malam hari, dan kami sampai disitu pukul 9.00 malam serentak dengan itu hujan turun. Apabila hujan mula berhenti kami lihat beberapa orang berbaju batik dan berpakaian pakaian melayu bersamping penuh kami agak itulah VIPnya. Sebentar kemudian ternampak sesuatu yang berasap kemudian berbunyi memecahkan suasana. Rupa-rupanya mereka membakar mercun bunga api ada yang berbunyi dan ada yang mengeluarkan cahaya bunga api yang cantik.

Tempat makan kami sebenarnya diasingkan. YB-YB dan VIP lain ditempat didalam dewan yang bertutup. Manakala kami berada diluar dibawah khemah.

Selepas makan kami pun pulang. Tetapi malang tak berbau pada pagi itu saya bangun kesiangan lalu melakukan solat subuh gajah. Selepas solat saya termenung kenapa perkara ini boleh berlaku sedangkan malam tadi saya tidak awal. Tiba-tiba saya teringat akan kuliah yang pernah disampaikan oleh seorang ustaz beberapa bulan lalu iaitu tentang majlis yang dianjurkan tetapi tidak didatangi oleh para malaikat maka syaitanlah yang akan datang.

Diantara ciri-ciri majlis yang tidak didatangi oleh malaikat ialah tidak menyebut kebesaran Allah, tidak diingatkan tentang syurga dan neraka,tidak menjemput orang miskin, diadakan hanya untuk menunjuk-nunjuk dan menggunakan wang yang tidak baik.

Lantas saya pun bertanya diri sendiri adakah majlis malam tadi mempunyai ciri-ciri diatas ? Tiada jawapan untuk itu. Lalu saya bertanya lagi itu baru pasal majlis makan macam pula kalau perkara yang lebih besar...sama-samalah kita fikirkan.