Monday, October 20, 2008

CERITA PAK LANG DI JAMUAN HARI RAYA PAS BERA

MG sempat hadir jamuan Hari Raya Pas Kawasan Bera pada 19 okt 2008 baru-baru ni. Jamuan tu sungguh meriah, MG anggarkan kehadiran sekitar 1,500 orang. Diantara tetamu yang turut hadir ialah Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man ( Pesuruhjaya Pas Pahang ), Sdr Mazlan Aliman ( AJK Pas Pusat, bekas calon parlimen bera ), Sdr Musaniff Abd Rahman ( Bendahari Pas Pahang, bekas calon dun guai ), Sdr Abas Awang ( Ketua Bahagian Keadilan Rakyat Bera ), Sdr Mohd Sukri Mohd Ramli ( Bekas calon dun kemayan ), wakil DAP triang dan ramai lagilah tak sempat nak sebut belaka. Cuma MG rasa amat terharu adalah kehadiran kaum cina dan kaum india yang turut sama memeriahkan lagi majlis hari raya tersebut. Suasana majlis jamuan hari raya tu sungguh meriah tapi sayang kamera MG rosak dan tak dapat rakam suasana tu... tapi kepada rakan wartawan lain yang hadir semuga dapat rakam suasana tu serta dapat paparkan dalam blog atau media mereka terutama pahangdaily dan wakil harakah pahang.

Sdr Musaniff sempat meninggalkan untuk tatapan kita iaitu cerita yang diceritakan oleh Pak Lang Hasan kepadanya di akhir majlis raya tersebut.

Ini adalah sebuah cerita lama saja aje koi nak bagitahu awok kata Pak Lang pada Sdr Musaniff. Ceritanya ialah sewaktu kempen pilihanraya ke 12 yang lalu. Calon BN dun guai telah menemui Pak Lang untuk berkempen. Belum sempatpun Calon BN tu membuka mulut, Pak Lang memulakan ceritanya dulu. “ Ginilah, ada dua rebung dalam seperdu aur. Satu tumbuh menghala ke barat dan satu lagi tumbuh menghala ke timur. Yang tumbuh menghala ke barat rebungnya keras tak boleh makan lalu, rasa macam buluh. Manakala yang tumbuh menghala ke timur pula rebungnya lembut. Kalau awak nak makan rebung awok nak pilih yang mana tanya Pak Lang pada Calon BN tu. Tanpa berkata apa-apa Calon BN tu pun beredar meninggalkan Pak Lang. Pak Lang pun tersenyum puas kerana dapat berkempen secara sinis kepada Calon BN tu.

No comments: