Friday, September 11, 2009

Rebut peluang bersama Lailatulqadar

Sekarang telah masuk fasa ketiga bulan Ramadhan. Iaitu fasa dibebaskan dari azab api neraka. Dimana didalamnya terdapat satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Itulah malam Lailatulqadar.

Kalau dulu-dulu kita tidakpun terpanggil untuk merebut peluang ini. Kita hanya sibuk bersama anak cucu memasang lampu panjut dan bermain mercun serta bunga api. Malam Qadar pada kita hanya sebuah cerita yang tidak tercapai oleh kita. Ia hanya berlaku zaman dulu dimana diceritakan pada malam itu pokok sujud dan air membeku.

Boleh ke kita menemuinya? Kalau bertemu apa kita nak buat ? Kalau kita berkesempatan bersama malam itu apa pula akan terjadi kepada kita selepas itu?. Itulah beberapa soalan yang mungkin berligar didalam benak kita.

Allah sentiasa adil dan menunaikan janji. Ingat ! hidup kita di dunia hanya sementara, di akhirat sahaja hidup kita akan kekal abadi.

Bagi soalan pertama, jawapannya sesiapapun boleh. Asalkan kita berusaha bersungguh-sungguh menemuinya. Kita telah diberitahu bahawa Malam Qadar akan berlaku sepuluh malam terakhir dan berlaku pada malam-malam yang ganjil. Ayuh mulai malam dua puluh hingga ke malam akhir, kita berusaha mencarinya.

Cara yang paling mudah ialah mengamalkan Qiamullail bermula malam ke dua puluh hingga malam akhir ramadhan. Setiap awal pagi bermula 4.00pagi hingga 5.00pagi. Lepas itu bersahur seterusnya solat subuh berjemaah. Jika diizinkan Allah kita akan berjaya melakukan Qiamullail setiap malam itu, sudah tentunya sepuluh malam itu berada salah satunya ialah Malam Qadar.

Dalam tempoh sejam itu kita boleh lakukan solat sunat tahajut, tasbih dan taubat.

Manakala untuk soalan kedua, apabila kita bertemu mohonlah empat perkara iaitu keberkatan dalam hidup, diampunkan dosa, dimasukkan kedalam syurga dan dijauhkan dari azab neraka.

2 comments:

armouris said...

banyak info kesihatan tentang puasa kat sini - Puasa @ Info-Kesihatan-Anda

al-mankaraqi said...

Salam tuan,

ceramah ustaz suhaimi malam tadi best lar.

Guna kaedah canggih hilang rasa mengantuk.

Kalau boleh jemputlah beliau selalu. Seronok..............

Al-Mankaraqi