Monday, September 21, 2009

Berbahagialah siapa yang dapat bertemu Lailatul Qadar

Hari ini genaplah umat Islam di Malaysia dan Negara yang sewaktunya berpuasa. Esok adalah hari raya. Walaupun hanya 29 hari sahaja bulan Ramadhan tahun ini tetapi Lailatul Qadar tetap juga muncul.

Sebelum mencoret berkaitan Lailatul Qadar, suka juga diperingatkan bahawa Hari Raya bukannya hari raya sakan sampai terlupa malaikat tak cuti. Maksudnya hidupkan budaya kunjung mengunjung, ziarah mengziarahi, bermaafan dan berbagai lagi selagi tidak melakukan perkara yang ditegah oleh Islam.

Ok lah, apa pasal pulak hendak cerita pasal Lailatul Qadar sedangkan hari ini dah 1 Syawal. Ini semuanya kerana suatu peringatkan kepada pembaca bahawa sepanjang sebulan kita impikan untuk bertemu Lailatul Qadar, entah bertemu entahkan tidak.Tiba-tiba baru sedar bahawa 1 Syawal telah menjelma, adakah pencarian Lailatul Qadar kita itu tidak dibuat sedikit bedah siasat. Buatlah sendiri!

Kami mendapat maklumat bahawa ramai di antara ahli jemaah surau dan masjid pada tahun ini mendirikan solat malam bermula jam 4 pagi hingga 5 pagi tiap-tiap hari sepanjang 10 terakhir bulan ramadhan. Secara akalnya sudah pasti mereka ini akan berjumpa berdasarkan kepada hadis Rasulullah s.a.w bahawa Lailatul Qadar akan berlaku pada tempoh berkenaan.

Tidak kurang juga ada yang buat di rumah secara bersendirian dan senyap-senyap secara penuh 10 malam terakhir dan ada juga buat jarang-jarang. Tetapi yang pentingnya pada malam berlakunya Lailatul Qadar itu kita dapat bersama serta melakukan ibadat dan berdoa kepada Allah swt.

Bagi memenuhi ruangan tak seberapa ini dicoretkan sedikit pengalaman insan-insan yang bertemu Lailatul Qadar dan kesannya terhadap kehidupan individu berkenaan selepas itu.

1.Mereka ini sangat rindu kepada Ramadhan dan berhasrat hendak bertemu lagi Ramadhan akan datang.
2. Semasa berhariraya mereka ini banyak melakukan perkara yang baik dan tidak cenderung langsung melakukan maksiat ( walaupun sebelum ini mereka suka berada didalam suasana serta menganjurkan program maksiat )
3. Solat lima waktunya sangat dijaga. Tambahan mereka ini telah mula solat berjemaah di Surau atau Masjid terutama solat Isyak dan Subuh.
4. Mereka ini selalu berdoa dan terkadang-kadang sehingga menitiskan air mata semasa berdoa ( sebelum ini mereka tidak pernah )
5. Kehidupan keluarga dirasakan bahagia walaupun tidak mempunyai harta
6. Sentiasa membantu ahli masyarakat
7. Selalu membaca terutama buku-buku yang berkaitan dengan agama. Malah ada yang menjadikan membaca Al Quran tiap-tiap lepas solat subuh secara istikomah.
8. Mereka ini segera melakukan puasa enam hari dalam bulan syawal
9. Lahir perasaan kasih dan sayang kepada anak-anak serta isteri
10. Terpancar di muka mereka sinar cahaya yang menunjukkan insan yang bahagia.
11. Dan sentiasa menyatuni dengan baik rakan berbual ( dulunya sentiasa kasar )

No comments: