Monday, July 20, 2009

Betul, rakyat pilih ISLAM jalan penyelesaian

Selepas 100 hari pemerintahan DS Najib berbagai perkara telah berlaku. Kalau dalam istilah politik, ada yang adil tidak kurang juga yang tidak adil. Ada yang memuaskan ada juga yang tidak memuaskan.

Secara jujur MG melihat DS Najib bersama barisan kabinetnya ingin memulihkan keyakinan rakyat kepada BN. Semua segi telah dilihat, semua sudut telah dipandang dan semua saranan telah diperhalusi. Apa yang pasti segala ilmu telah digunakan untuk menarik sokongan rakyat kepada BN. Tak tahulah setiap kali DS Najib ingin membuat perubahan ada saja yang mencalarkannya.

Baru-baru ini selepas diumumkan keputusan PRK Manek Urai, BN seolah-olah mendapat satu semangat juang yang baru walaupun tidak boleh merampas kerusi DUN tersebut namun berjaya mengurangkan undi dengan ketara. Pakatan Rakyat seharusnya mengambil pengajaran yang sebaiknya.

Tiga hari lepas semasa kami dalam perjalanan menuju ke Jengka kami mendengar pembaca berita RMP Pahangfm mengutarakan tip-tip mengelak dari kejadian rogol. Tip ini ditujukan kepada golongan wanita. Diantara tip-tipnya ialah,
a. Jangan berjalan berseorangan di tempat sunyi
b. Jangan memakai pakaian yang menjolok mata
c. Kalau boleh sentiasalah berjalan secara berteman
d. Jangan mudah berbual dengan lelaki yang tidak dikenali
e. Jangan menumpang kenderaan lelaki yang tidak dikenali.
f. Dan ada lagi tapi kami dah tak berapa ingat.

Disini kami lihat betullah apa yang disarankan oleh ISLAM iaitu dalam soal kehidupan sosial seorang perempuan iaitu sentiasa menutup aurat apabila berjalan di luar rumah. Bagi lebih lagi, tidak bercakap atau mudah sangat menjawab sapaan lelaki yang tidak muhrim. Perempuan yang baik itu sentiasa berjalan tidak berseorangan. Ini semua adalah anjuran baik yang ada dalam garis panduan ISLAM tetapi kenapa Pemerintah tidak nampak atau tidak mahu mengakuinya.

Semalam pula kami terdengar TS Mahuyuddin mengutarakan agar semua orang UMNO kembali semula ke sekolah. Maksud beliau agar ahli-ahli UMNO kembali semula ke sekolah politik agar dapat memulih kembali keyakinan rakyat kepada UMNO.

Rakyat telah memilih ISLAM sebagai jalan penyelesaian. Maka sepatutnya TS Mahyuddin dan DS Najib menyeru ahli UMNO agar kembali ke pangkal jalan, iaitu ISLAM. Inilah cara untuk memulihkan kembali sokongan rakyat kepada UMNO.

1 comment: