Friday, February 6, 2009

Mencari buku cerita Sultan Mahmud Mangkat Dijulang

Saya terpanggil nak masuk campur berceloteh dalam isu Penubuhan Kerajaan Negeri Perak yang baru. Untuk mendapat sedikit maklumat saya buka blog PDO. Diantara cerita yang menarik ialah rampasan kuasa yang dilakukan oleh BN ala mafia. Juga dipaparkan tindakan polis dan FRU melayan rakyat ala Yahudi di Palestin.

Timbul persoalan dalam fikiran saya ..Apa dah jadi dengan UMNO / BN dah kemaruk sangat ke?.

Sajalah nak cari buku tulisan ibnu Ismail mengenai pejuang dan pejuang yang berani mati. Kebanyakan nama pejuang yang ditulis ceritanya adalah dari Palestin termasuklah Syeikh Ahmad Yasin, Dr Abdul Aziz Rantisi dan lain-lain lagi. Mereka ini adalah syahid. Itulah semangat yang mereka punyai dan warisi sehingga ke hari ini. Namun puas dah mencari buku tu tak jumpa.

Cari punya cari terjumpa buku cerita kesultanan Melayu Melaka. Cerita ini sebenarnya amat masyhur iaitu cerita Sultan Mahmud mangkat Dijulang. Ceritanya adalah berkenaan dengan seorang raja yang silap membuat keputusan kerana terpengaruh dengan pembesar yang dengki kepada kehebatan seorang Laksamana. Maka dipendekkan cerita isteri si Laksamana tu pun dihukum bunuh kerana memakan sebiji buah nangka. Jadi saya tak jadi meneruskan hasrat untuk mencari buku tulisan ibnu Ismail, kerana buku cerita Sultan Mahmud mangkat Dijulang telah menjadi cukup memberi pengajaran bahawa rakyat akan memberontak sekiranya seseorang pemerintah itu tidak adil dan mudah terpengaruh dengan unsur-unsur yang tidak sepatutnya. Marilah kita sama-sama mendoakan agar KDYMM Sultan Perak tidak termasuk dalam kategori itu.

No comments: