Monday, November 24, 2008

Bila Hujan dan Bila PanasOrang kata bila hujan turun membawa rahmat dan apabila panas pegawai kaji cuaca melapurkan cuaca baik. Tetapi bagi pengguna jalanraya Triang – Temerloh berhampiran dengan Sek Men Mengkarak lain pula ceritanya.

Bagi mereka yang biasa menggunakan jalan ini, ia adalah merupakan kawasan projek meninggikan aras jalanraya lebih kurang 3m berbanding aras asal. Kawasan tersebut kebiasanya akan dinaiki air dahulu berbanding tempat lain sekiranya banjir berlaku. Tempat yang dimaksudkan ialah kawasan yang merintangan paya di antara Sek Men Mengkarak dan Kg Jeram Ular.

Projek menaikkan aras jalan berjalan dan untuk memudahkan lalu lintas jalan alternativ telah dibina oleh pihak Kontraktor. Tidak tahu dimana silapnya jalan alternativ bersebelahan tapak projek tersebut dibina sedemikian rupa.

Jalan alternative tersebut dibina dengan menaburkan batu-batu kasar ( Crusherun ) sahaja. Ini menyebabkan apabila panas maka jalan ini akan berdebu dan apabila hujan jalan ini akan dipenuhi lumpur. Perkara ini tidak seharusnya berlaku kerana ia adalah merupakan jalanraya utama yang menghubungkan Negeri Sembilan dan Pahang. Apa yang harus dilakukan jalan alternative ini hendaklah dipremix dan dibina saliran sementara. Ini adalah untuk memberi permukaan jalan lebik baik dan keselamatan pengguna jalanraya.

Adakah perkara ini berlaku kerana terlepas pandang oleh pihak yang berkaitan? Atau memang tak dipandang langsung oleh pihak berkenaan? Pihak yang berkaitan tu adalah mungkin diperingkat rekabentuknya tidak memasukkan kerja membina jalan alternative sebagai jalan yang perlu di premix, dibina saliran sementara dan mungkin mengecat garisan tengah jalan. Kemungkinan juga pihak itu adalah diperingkat penyediaan naskah tawaran ( terlupa memasukkan kerja-kerja yang dinyatakan ) atau berlaku perkara yang tidak sepatutnya diperingkat perlaksanaan projek. Persoalan ini harus dijawab dan diselesaikan oleh pihak yang berkaitan.

Mungkin bagi sesetengah orang kampong, tidak apa bagi mereka. Kerana bagi mereka masih boleh melalui kawasan ini pun sudah bagus walau dalam keadaan berdebu, berlumpur dan kenderaan sentiasa bergegar kerana permukaan jalan tidak rata sekalipun. Tetapi sebilangan ramai orang bertanya juga kenapa keadaan ini boleh terjadi ?

Adalah menjadi harapan pengguna jalanraya yang sentiasa melalui kawasan ini, perbaikilah keadaan ini sementara boleh dilakukan. Jika keadaan ini menjadi lebih parah maka kita tidak mampu berbuat apa-apa lagi. Betullah kata-kata cerdik pandai iaitu Cegah Sebelum Parah, Ubat Sebelum Barah dan ………

No comments: