Thursday, October 16, 2008

SEKOLAH BEBAS DADAH 2012


Satu papan tanda yang bertulis “ SEKOLAH BEBAS DADAH 2012 “ menarik perhatian MG pagi ini. Sebenarnya MG secara tak secara langsung menghantar seorang kawan ke sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan kerana kereta dia ada bermasalah. Setibanya disana MG dapati banyak mural dan kata-kata perangsang bagi memberi motivasi kepada pelajar sekolah berkenaan, didalam hati MG bagus betul ayat-ayat yang tertera di dinding sekolah tapi ada satu papan tanda yang bertulis “ SEKOLAH BEBAS DADAH 2012 “ menimbulkan beberapa soalan dalam fikiran MG. MG pasti papan tanda tu telah terpasang lama di dinding koridor sekolah tu.

Pertama, moto ini mungkin moto Kementerian Pelajaran atau Jabatan Pelajaran Negeri atau Pejabat Pelajaran Daerah atau Sekolah itu sendiri. Tak kira mana satu pun, maka orang akan memikirkan secara 'fikiran pertama' bahawa pelajar di sekolah ini memang mempunyai ramai penghisap,pengamal ataupun penagih dadah. Kerana perlu mengambil masa yang lama untuk membebaskan gejala ini.

Kedua, pihak yang bertanggungjawab kepada institusi pelajaran tidak mengambil gejala dadah ini sebagai tanggungjawab yang utama. Setahu MG para guru dan pelajar sentiasa diperkenalkan dengan perkataan kreatif,inovatif,produktif dan bermacam-macam lagi bagi memgambarkan kepada masyarakat bahawa warga pendidik terutamanya guru dan pelajar sentiasa mengamalkan budaya maju kehadapan. Tetapi tidak untuk gejala ini?.

Apabila dimenung sejenak,MG terfikir 51 tahun telah merdeka dan hanya satu saja parti yang memerintah dalam tempoh itu maka lahirlah rakyat yang seperti itu. MG tidak menyalahkan guru atau kakitangan pelajaran ,tetapi MG percaya mereka ini mempunyai idea yang baik dan boleh dilaksanakan secara praktikal malangnya tidak ada tempat untuk mereka salurkan. Mereka ini malas nak bersuara, kerana kalau tersilap cakap atau memberi pandangan mereka akan dicop sebagai pembangkang.

MG tumpang simpati dan kepada mereka itu MG menyarankan bebaskan dirimu dari malapetaka yang berpanjangan. Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.

No comments: