Tuesday, October 5, 2010

PRK Galas hujung Oktober 2010?

Tiupan dan kehangatan PRK Galas telah mula terasa. Mengimbau sejarah PRK yang lepas-lepas BN pasti akan meletakkan calonnya. Manakala PAS mewakili PR menunggu siapa sahaja yang bakal diturunkan oleh pihak BN.
Dalam PRU 11 ( 2004 ) Allahyarham Che Hashim ( PAS ) tewas kepada calon BN Saufi dengan majoriti 1300 lebih. Manakala dalam PRU 12 ( 2008 ) kedua-duanya bertemu sekali lagi dan keputusan memihak kepada Allahyarham Che Hashim ( PAS ) menewaskan calon BN Saufi dengan majoriti 600 lebih. Bermakna bekas calon BN itu mempunyai potensi dalam PRK ini.
Tetapi dalam keadaan yang serba tak kena ada pihak atasan BN telah menguar-uarkan nama TG Razaliegh sebagai calon. Adakah ini merupakan satu penghinaan kepada TG Razaliegh? atau ingin meletakkan beban berat yang tidak tergalas ini diletakkan ke bahu TG RH, kemudian apabila keputusan memihak kepada PR maka TG RH akan dipersalahkan?
Perlu diperingatkan baru-baru ni MG mendengar khabar, bahawa ada ketua sebuah kumpulan telah diarahkan oleh ' orang BN ' supaya menggunakan ahli-ahli mereka pergi ke Kelantan dan mendaftar sebagai pengundi di Dun Galas. Mereka ini mengikut arahan ketua mereka serta dibayar agar boleh mengundi di PRK Galas nanti. PR mesti bersedia menghadapi situasi ini.
Rakyat Kelantan adalah rakyat yang pandai berpolitik. Mereka dapat membezakan mana pemerintah yang baik dan jahat.

No comments: