Tuesday, August 18, 2009

Marhaban Ya Ramadhan

Kalau 1 Ramadhan 1430H jatuh pada 22 Ogos 2009 ini, maka tinggal empat hari lagi umat Islam seluruh dunia akan berpeluang sekali lagi menunaikan ibadat PUASA.Apakah persiapan kita?

Kalau dulu-dulu kita kenalkan anak-anak cucu kita Ramadhan sebagai bulan PUASA. Ayuh kita tingkatkan sedikit, yakni mulai tahun ini kita kenalkan Ramadhan sebagai Bulan Ramadhan.

Rasionalnya ialah apabila kita sebut Ramadhan sebagai bulan PUASA maka kita kejutkan anak-anak cucu kita untuk bangun makan sahur jam 5.00 pagi, maka mereka selalu jawab dah sahur pukul 12.00 malam tadi. Jadi tak perlulah bangun. Tetapi apabila perkenalkan Ramadhan sebagai bulan RAMADHAN maka istilah makan sahur bernilai sebagai pahala kerana ia disunahkan oleh Nabi Muhamad s.a.w

Kalau dulu-dulu juga kita suka berpesta makan dengan makanan yang banyak-banyak. Ini tidak lain kerana Ramadhan kita kenali sebagai bulan PUASA. Jika kita kenali Bulan RAMADHAN maka, kita akan membeli dengan kadar yang patut sahaja dan membeli dari tangan orang yang menutup aurat serta sembahyang. Alangkah terasa sia-sianya PUASA kita apabila berbuka dari juadah yang kita beli dari orang yang tidak menutup aurat tambah lagi dari orang yang tidak sembahyang.

Bulan Ramadhan adalah bulan keberkatan dan keampunan, rebutlah peluang yang diberikan oleh ALLAH ini. Jangan tinggal satu rakaatpun solat terawih kerana solat sunat ini tidak ada dalam bulan lain.

Ziarah dan hulurkan sumbangan kepada golongan yang memerlukan terutama jika mereka itu adalah saudara mara kita. Di samping anjurlah majlis berbuka puasa kerana sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa maka pahala orang yang berpuasa akan dapat kepada orang yang menganjurkan dengan orang yang berpuasa tidak cacat sedikitpun puasanya.


Sekali-sekala anjuran majlis berbuka bersama keluarga dan solat berjemaah bersama. Ambil peluang sedekahkan alfatihah dan doa kesejahteraan keluarga secara beramai-ramai kepada ahli keluarga yang telah meninggal dunia yang sangat kita kasihi.

Dan banyak lagi sebenarnya boleh dilakukan apabila kita kenali Ramadhan sebagai Bulan Ramadhan, iaitu bulan ibadah.......

2 comments:

armouris said...

info-info kesihatan tentang puasa kat sini - Pelbagai Info Kesihatan Tentang Puasa

al-mankaraqi said...

Salam Ramadhan,

Jika tuan turun terawih ke Mengkarak, boleh kita borak-borak.

Selamat menyambut kemeriahan Ramadhan dari saya dan seisi keluarga.

Al-Mankaraqi

almankaraqi.blogspot.com