Wednesday, January 14, 2009

Tahun baru 2009, peluang kita berubah

…….“ Kami memohon kepadaMu supaya memelihara kami daripada syaitan, penyokong-penyokong dan tenteranya, serta menolong kami menentang nafsu yang mengajak kepada kejahatan. Dan menolong akan kami supaya sibuk melakukan amalan untuk mendekatkan kami kepadaMu, wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan .”………

Di atas adalah sebahagian maksud doa menyambut tahun baru yang dibaca sekelian umat Islam selepas solat Maghrib ( permulaan 1 Muharram tiap-tiap tahun ). Adakah kita mengerti apa yang sebenarnya yang kita pohon ataupun hanya berdoa mengikut orang atau adat sahaja.

Oleh kerana masyarakat kita ini terdiri dari tiga kumpulan yang besar maka kami akan cuba melakarkan sedikit peluang yang ada pada kita dan macamana kita boleh menggunakan peluang itu untuk melakukan perubahan. Ada orang kata perubahan itu boleh disamaertikan dengan Jihad. Jika ungkapan Jihad yang kita nak guna maka kawan kembarnya ialah pengorbanan. Sesungguhnya Jihad tidak akan berlaku kecuali adanya pengorbanan.

Pertama, Kumpulan di rumah

Ahlinya terdiri dari Ayah / Suami sebagai ketua, Ibu / Isteri sebagai Pembantu dan anak-anak sebagai pelengkap kumpulan. Kumpulan ini akan berjaya apabila semua ahli kumpulannya berjaya, maka kita panggil kumpulan berjaya ini sebagai Keluarga Bahagia.

Sebagai anak dalam keluarga bahagia, perlu ada beberapa sikap dan displin yang perlu diikuti iaitu pastikan menunaikan solat lima waktu, membaca Al Quran setiap selepas solat Maghrib, belajar serta mengulangkaji pelajaran selepas solat Isyak ( seboleh-bolehnya di surau / masjid ), bangun awal pagi untuk solat Subuh berjemaah di surau / masjid, hormati guru dan orang yang lebih tua, sentiasa memberitahu dan mengucup tangan ibubapa sebelum keluar rumah, pastikan balik kerumah waktu selepas bermain 20 minit sebelum waktu maghrib, tidak melihat dan berasa malu melihat adegan menjolok mata di kaca TV, berus gigi dan mandi sebelum solat Subuh dan Maghrib setiap hari, sentiasa mendoakan kesejahteraan kepada Ibubapa dan keluarga tersayang, sentiasa memakai pakaian menutup aurat apabila di luar rumah dan apabila didatangi kerumah tetamu bukan muhrim, sentiasa memberikan ucapan salam kepada ahli rumah apabila hendak memasuki rumah , setiap masa pastikan rumah dan keluarga kita dalam keadaan yang selamat dan tidak terdedah kepada keadaan yang membahayakan dan berkatalah dengan perkataan yang lembut dan sopan apabila berbicara dengan Ibubapa.

Kepada golongan Ayah pula hendaklah berperanan sebagai Ketua Keluarga.Yakni memandu dan menegur ahli keluarga ke jalan yang diredhai Allah. Hendaklah sentiasa menunaikan janji apabila berjanji. Samada berjanji itu dengan Allah atau sesama manusia. Menjadi pendengar yang baik serta sehingga habis apa yang dituturkan oleh ahli keluarga. Dari segi ibadat hendaklah buat lebih baik daripada anak atau isteri kita terutama yang sunat. Jauhi melakukan perkara yang haram, termasuk tidak menyuap rezeki yang haram ke mulut ahli keluarga. Jangan anggap anak dan isteri sebagai orang yang sentiasa buat perkara yang tak betul. Apabila balik dari perjalanan yang jauh bawalah sedikit buah tangan untuk ahli rumah. Sentiasa mengucup dahi anak sambil mendoakannya agar faqih dengan ilmu. Lapangkan masa sekali dalam seminggu selepas waktu maghrib bersama semua ahli keluarga bertahlil serta doa selamat kepada arwah orang kita sayang.

Kepada golongan Ibu hendaklah banyak masa dirumah. Riangkan hati suami dan anak-anak dengan muka manis, rumah yang bersih,rapi serta makanan yang mereka suka. Bantulah suami mana yang perlu. Berpakaian menutup auratlah apabila berada diluar rumah. Sentiasa meminta izin suami dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara yang perlu mendapat izinnya. Tidak mudah ambil kesempatan ‘ lepas laku ‘ apabila berada di luar rumah kerana bekerja. Dari segi ibadat hendaklah buat lebih baik daripada anak. Jangan memaksa suami melakukan/menunaikan sesuatu perkara diluar kemampuannya. Sentiasa mempunyai sifat memaafkan kesalahan anak.

Itu adalah sedikit coretan panduan untuk berubah yang sempat dilakarkan dalam laman ini, mungkin pembaca sekelian mempunyai cara yang lain……..kita akan sambung episod akan datang untuk kumpulan yang kedua pula.