Saturday, December 5, 2009

Pemimpin UMNO mewarisi perangai buruk sangka penjajah Inggeris

1.Terbukti pemimpin UMNO mewarisi perangai buruk sangka yang dipunyai oleh Inggeris semasa memerintah Tanah Melayu dahulu.
2. Semasa zaman Inggeris dulu, darihal pemerintahan mesti datang dari Inggeris. Jika datang dari pihak lain maka akan berlakulah huru hara. Seolah-olah Inggeris sahaja yang pandai memerintah, kaum lain tak pandai.
3. Orang melayu masa tu panggil orang Inggeris sebagai Tuan. Bila pulak kita ni jadi hamba dia?. Begitulah sekarang ni UMNO telah cuba sedaya agar rakyat di Malaysia dapat ' diternak ? ' dan akhirnya rakyat akan ‘ memanggil ’ pemimpin UMNO sebagai Tuan.
4. Apabila 5 buah negeri dalam PRU 12 jatuh ke tangan PR, UMNO sibuk berusaha mahu menyatakan kepada rakyat bahawa PR tidak pandai memerintah. Bukan itu saja, malah ada daya yang kuat untuk mengocangkan pentadbiran negeri PR dengan satu mesej iaitu PR tidak pandai memerintah. Penyataan ‘ hanya aku saja yang pandai memerintah, orang lain tak pandai ‘ adalah sikap buruk sangka penjajah Inggeris….
5. Kes royalti minyak di negeri Kelantan. Ini juga adalah perangai buruk sangka UMNO yang telah meletakkan bahawa kerajaan Kelantan dibawah pimpinan PR tidak pandai menggunakan wang royalti. Maka jadilah ia wang ehsan, biar UMNO yang bagi kepada rakyat Kelantan.
6. Royalti minyak adalah satu perjanjian yang dibuat diantara Petronas dan semua kerajaan negeri di Malaysia. Tidak disebut langsung perkataan ehsan didalam perjanjian itu kenapa perjanjian pemberian royalti minyak kepada kerajaan Kelantan dilanggar. Maka terbuktilah bukan saja pemimpin UMNO mewarisi perangi buruk sangka penjajah Inggeris malah lebih daripada itu iaitu sanggup menjadi ‘ manusia yang terburuk sekali ’ dengan melanggar perjanjian yang pernah dibuat.
7. Sedarlah wahai pemimpin UMNO, dunia ini AMANAH oleh Allah kepada manusia untuk ditadbirkan sebaiknya. Sampai masa ia akan diambil kembali dan akan dihitung satu persatu akan amanah yang telah diberikan.

Sunday, November 29, 2009

140 orang Ahli Keluarga Pawang Kadir hadir perjumpaan kali ke 3.


Pada 28hb November 2009 baru-baru ini seramai 140 orang Ahli Keluarga Pawang Kadir ( AKPK ) berkumpul di Rumah Besar Kg Bukit Keledang, Bera. Rumah Besar adalah rumah pusaka peninggalan Pawang Kadir. Rumah tersebut mempunyai tujuh bumbung.

Tepat jam 7.45 pagi telah bermula kerja-kerja ‘ merempong ‘ seekor lembu untuk disembelih ( Ibadah Korban ). Tuan Guru Haji Mohamad ( Mudir Pondok An-Najah, Kg Bukit Keledang ), telah menyempurnakan penyembelihan tersebut.

Manakala kerja-kerja melapah,menyiang dan memasak dijalankan secara gotong-royong oleh AKPK dan jiran berhampiran.

Semua AKPK dan para tetamu telah bertahlil, doa selamat dan takbir selepas solat zohor.

Banyak acara yang dijalankan bagi memeriahkan perjumpaan keluarga kali ini. Iaitu acara sukaneka untuk kanak-kanak dan orang dewasa serta cabutan bertuah.

Semua 14 wakil perdu keluarga telah tampil memperkenalkan keluarga masing-masing. Perdu bermaksud keluarga kepada anak-anak Pawang Kadir. Iaitu Abd Rahman,Sapiah,Husin, Abu Bakar, Kelesom,Jamaluddin,Ramlah,Dahilan,Halimaton,Salbiah,Badariah,Fatimah,Sakinah dan Mohd Tarmizi.

Ketua Urusetia perjumpaan keluarga, Musaniff Abd Rahman telah memaklumkan beberapa perkara. Pertama di perjumpaan kali ini AKPK mempunyai tetamu terdiri dari anak-anak saudara Pawang Kadir juga adik beradik Pawang Kadir dari Simpang Pelangai.Kedua, memperkenalkan panggilan pangkat dalam generasi dan gelaran dalam keluarga ( lihat blog Musaniff.blogspot ). Ketiga, Musaniff sempat meminta agar AKPK mengemaskini ahli keluarga perdu masing-masing dan mohon agar mendapatkan nama sebenar ibu kepada aki Abdullah ( Iaitu Emak saudara kepada Pawang Kadir ).Manakala Abu Bakar Abd Kadir selaku penasihat keluarga turut berasa gembira atas perjumpaan yang berjaya ini dan memberi kata-kata nasihat yang amat berguna kepada AKPK. Turut berucap serta memberi ucapan tahniah ialah Adli Mohamad ( Wakil anak-anak saudara Pawang Kadir yang hadir di perjumpaan kali ini).