Saturday, September 27, 2008

PROGRAM IFTAR DI FELDA TEMANGAU, BERA

Sila klik untuk besarkan

Friday, September 26, 2008

SEPETANG DI FELDA KUMAI


Kira-kira jam 5.15ptg MG sampai di simpang Felda Kumai. Kalau dikira hari selepas PRU 12, hari ini adalah hari ke 202...tapi keadaan simpang yang tidak mempunyai lampu jalan/simpang masih lagi tidak berubah. Setahu MG tiang dan bekalan elektrik boleh dipohon oleh pihak Felda. Tetapi tahu kenapa pihak pengurusan Felda tak ambil kisah. Kalau keadaan ini berterusan MG pasti sesiapa sahaja yang ingin masuk ke Felda Kumai terutama waktu malam akan terlepas simpang dan kemungkinan juga akan cenderung berlaku kemalangan. MG sempat merakamkan keadaan simpang berkenaan. Simpang yang dihiasi replika buah naga besar menarik perhatian tetapi tidak kelihatan sekiranya di waktu malam.

MG sempat bersama rombongan AJK PAS cawangan Felda Kumai bersama sdr Musaniff menyerahkan sumbangan keperluan harian kepada orang memerlukan. Gambar menunjukkan sdr Musaniff menyampaikan sumbangan kepada warga emas.

Thursday, September 25, 2008

MENANTI PERUBAHAN KERAJAAN PERSEKUTUAN

Rata-rata rakyat telah memperkatakan tentang perubahan kerajaan BN kepada kerajaan PAKATAN. Sememangnya rakyat mahu kepada perubahan. Dalam suasana ekonomi yang serba meruncing ini, suatu makenisma perlu ada bagi menangani masaalah ini.

Lebih 51 tahun telah berlalu dan rakyat telah dapat merasakan bagaimana kerajaan BN memerintah. Dalam tempoh itu kerajaan BN telah memainkan peranan sesuai dengan dasar yang mereka perjuangkan. Dalam tempoh itu juga berbagai golongan rakyat telah menerima dan bakal menerima ( sekiranya BN terus memerintah ) manaafat atau kelebihan tidak kurang juga ada golongan rakyat yang dipinggirkan.

Dua golongan iaitu yang mendapat manafat ( pertama ) dan golongan yang dipinggirkan ( kedua ). Kalau diambil dari segi bilangan ,golongan yang dipinggirkan ini lebih ramai berbanding golongan yang mendapat manafaat. Manakala dari segi ekonomi pula, golongan pertama jauh lebih baik dari golongan kedua. Golongan pertama sentiasa mendapat peluang dan diberi peluang manakala golongan sentiasa dipinggirkan malah ada satu sindrom bahawa golongan kedua ini tidak layak serta ada unsur-unsur memastikan mereka ini tidak perlu berada didalam arus aliran ekonomi walau di sudut mana sekalipun. Mereka ini menyusahkan.

Malah individu yang berada didalam golongan kedua ini, walaupun mempunyai kemahiran mereka ini tidak akan diangkat menjadi barisan pertama dan utama. Ini adalah kerana minda rakyat dan umum telah dipasak bahawa jika ingin berjaya dan terus berjaya mencapai mendapat ‘menara harta’ perlu menyokong BN. Itulah sebabnya setelah sekian BN memerintah, apa yang mereka lahirkan adalah rakyat yang pengampu dan penakut serta tidak mempunyai semangat juang yang kental. Apabila ketiga-tiga sifat ini telah menjadi budaya rakyat terutamanya golongan pertama maka bercambahlah sifat-sifat seperti rasuah,menipu,berlumba-lumba berada dipuncak,berpura-pura,menghasut, melapurkan perkara yang tidak benar, ujud team-team, ujud rangkaian ‘berkuasa‘ yang boleh menentu serta memandu urusan ' boleh dapat? ' dan lain-lain.

Rakyat telah tahu mengenai senario itu. Mereka telah mula berfikir berapa lama lagikah kami sanggup berada didalam keadaan ini? Sentiasa diburu bayang-bayang dan rasa bersalah.Mereka tercari-cari manakah formula yang terbaik untuk keluar dari keadaan yang tidak tenteram ini.

Hasil keputusan PRU 12 telah berjaya menemukan formula yang dicari-cari oleh rakyat selama ini. Fenomena ini dirasakan oleh semua golongan rakyat termasuk oleh kakitangan kerajaan. Kakitangan kerajaan tidak perlu takut kepada arus perubahan ini kerana menguntungkan mereka.Tetapi sebilangan kakitangan kerajaan mempunyai perasaan takut dan banyak mempersoalkan arus perubahan kerajaan ini. Apabila diteliti kembali kenapa mereka ini takut dan banyak mempersoalkan kerajaan PAKATAN yang bakal dibentuk adalah kerana mereka ini adalah merupakan individu yang ‘sentiasa menggunakan peluang’ untuk naik ke menara pangkat walaupun dengan tatacara yang tidak betul?. Mereka ini semakin gelisah malah mahu kakitangan lain juga gelisah macam mereka. Kebanyakkan mereka ini sekarang berada di puncak pangkat dan ada yang sedang menanti untuk ke puncak itu dan mahu menggunakan cara yang sama.Apabila PAKATAN membentuk kerajaan persekutuan mereka ini sudah kehilangan segala-galanya. Sebab itu sekarang ini mereka sentiasa mempersoalkan kerajaan PAKATAN terutamanya di Negeri Perak sebagai contoh utama mereka iaitu dengan menguar-uarkan bahawa MB Perak sebagai boneka kepada DAP.

Arus perubahan pemerintah ini akan terus bersemangat kerana rakyat ingin merasai dan menikmat berada dibawah kerajaan yang berkebajikan.Lakaran kabinet bayangan PAKATAN telahpun ada. Jika itulah yang menjadi kenyataan maka yang beruntungnya adalah rakyat. Dan apabila itu terjadi tiada lagi golongan pertama dan golongan kedua,kerana kerajaan PAKATAN adalah kerajaan rakyat.

PAKATAN RAKYAT ADALAH UNTUK RAKYAT.

Wednesday, September 24, 2008

5 PESANAN ABU HURAIRAH

Seorang Islam memang mampu untuk meraihkan kehidupan di dunia dan di akhirat dengan hebat dan jayanya. Mereka ini mempunyai panduan perjalanan hidup samada melalui Al Quran, As Sunah, pendapat dan perbuatan sahabat serta pendapat dan perbuatan ulama.

Abu Hurairah adalah seorang sahabat nabi Mohamad s.a.w pernah berpesan dengan 5 perkara. Sesiapa yang melakukan perkara ini mereka akan beroleh kehebatan dan kesejahteraan hidup, iaitu:-

1. Buat dan seru kepada perkara baik ( ma'aruf ) dan tinggal dan tegah kepada perkara yang munkar

2. Berpada dengan apa yang dikurniakan oleh Allah kepada kita

3. Kalau nak beri benda atau perkara kepada orang lain berilah sebagaimana kita nak benda dan perkara itu.

4. Berbuat baiklah dengan jiran

5. Carilah dan berilah makan ,makanan yang halal lagi baik.

SUMBANGAN DI BKT KEPAYANG

BUKIT KEPAYANG - Menyumbang keperluan harian kepada keluarga yang memerlukan di bulan ramadhan ini merupakan satu amalan yang baik. Pada 23.9.08 baru-baru ini Ahli Jawatankuasa PAS cawangan Felda Bukit Kepayang bersama bekas calon PAS DUN Guai, Sdr Musaniff bin Abd.Rahman telah menyampaikan sumbangan berupa beras, gula, susu dan teh kepada lapan orang keluarga.
Menurut Sdr Musaniff sumbangan ini adalah merupakan ingatan ahli PAS kepada penduduk Bukit Kepayang. Tambahnya lagi dengan sumbangan ini boleh dimanafatkan oleh mereka sebagai juadah berbuka puasa. Kita juga ingin melihat agar mereka dapat menikmati dan gembira semasa berbuka. Walaupun sumbangannya sedikit tetapi cukup bagi kami kerana boleh turut sama di dalam ruang bersama dengan masyarakat.