Tuesday, August 11, 2009

Naib Presiden PAS ziarah mangsa himpunan aman ISA


YB Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS sempat berkunjung ke Bera dan menziarahi Sdr Abd Malik di Kampong Kuala Triang yang cedera di kedua-dua buku lali di sebelah petang sebelum menunaikan undangan ceramah PAS kawasan Temerloh pada sebelah malamnya.

Sdr Abd Malik tidak boleh berdiri dan berjalan sejak di hari kejadian sehingga ke hari ini kerana kedua tumit dan buku lalinya cedera. Beliau terjatuh semasa menyelamatkan diri dari tembakan gas pemedih mata dan meriam air berasid pihak polisfru semasa menyertai himpunan aman membantah akta ISA di Ibukota pada 1 Ogos 2009.

YB Salahuddin juga turut menyumbangkan sumbangan peribadinya semasa lawatan tersebut. Turut bersama dalam lawatan ziarah serta memberi sumbangan ialah YDP PAS Kawasan ( Ust Sulaiman ), Bendahari PAS Pahang ( Sdr Musaniff ), Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS Pahang ( Sdr Shahrul ) , beberapa orang AJK PAS Kawasan Bera dan AJK PAS Cawangan serta UPU Kuala Triang.
~ mtdguai@blogspot.com

Sunday, August 9, 2009

FENOMENA PASIR TIMBUL …

Gambar yang diambil adalah fenomena pasir timbul di Mengkarak Water Front. Adakah ini fenomena biasa ? Jawapan tidak, kerana…

Fenomena ini terjadi kerana isipadu air Sungai Pahang telah mulai berkurangan. Di dalam keadaan cuaca panas ini, peningkatan suhu menyebabkan air sungai panas dan menyejat ( naik ke udara ).

Perkara kedua yang dibimbingkan ialah macamana selamatkah pengguna dan hidupan di hilir sisa buangan kilang kertas yang dikeluarkan berhampiran jambatan Temerloh. Soalan ini timbul kerana semasa kebenaran yang diberikan adakah mengambilkira sekiranya paras air sungai surut sehingga ke tahap yang kritikal. Soalan ini perlu dijelaskan walaupun paras air sungai belum di tahap kritikal. Tetapi sekiranya cuaca panas ini berterusan,maka paras air sungai akan terus surut dan akan mencapai paras kritikal. Pihak bertanggungjawab perlu menangani keadaan ini agar ia tidak mengundang beberapa masalah kepada orang ramai, seperti penyakit dan lain-lain.