Friday, September 25, 2009

Pasar basah tepi jalan


Keujudan pasar basah yang menjual keperluan dapur seperti ikan-ikan segar dan hasilan laut juga sayur-sayur serta lain-lain amat diperlukan oleh orang ramai terutama selepas hari raya pertama. Tetapi kedudukan pasar basah ini yang didirikan di tepi jalan dan berhampiran simpang boleh mengundang bahaya.


Kami telah mendapati keujudan pasar ini amat disenangi oleh penduduk sekitar jajahan Bandar Jengka, kerana keperluan lauk,sayur serta perkara-perkara lain ada di sini. Namun oleh kerana kedudukannya yang menganggu lalu lintas kenderaan, maka kami cadangan agar pihak yang berwajib dapat menyediakan kawasan yang lebih sesuai untuk mereka berniaga tetapi tidak jauh daripada kawasan ini.

Monday, September 21, 2009

Perdu Abd Rahman berkumpul


1 Syawal 1430 telah mencatatkan sejarah kepada Perdu Abd Rahman. Kerana pada tarikh itu semua ahli keluarganya dapat berkumpul serta berhariraya bersama di dalam suatu majlis di rumah anaknya yang ketujuh.

Abd Rahman adalah anak sulung Pawang Kadir dengan isterinya yang pertama bernama Siti Maryam. Pawang Kadir mempunyai 14 orang anak ( Perdu )dan tiga orang isteri. Manakala Abd Rahman telah meninggal dunia pada 4hb Mac 2006/4 Safar 1427
( 1932 – 2006 ) berusia 74 tahun.Disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Keledang sebelum waktu Zohor pada 5hb Mac 2006.

Diatas daya usaha anak cucu Pawang Kadir, mereka telah berjaya mengadakan dua kali pertemuan Keluarga Pawang Kadir setiap Hariraya kedua Aidil Adha. Bagi tahun ini,menurut maklumat urusetia perjumpaan Keluarga Pawang Kadir mereka juga akan mengadakan pertemuan yang ketiga pada masa yang sama seperti tahun-tahun sebelum ini.

Seramai 57 ahli keluarga Perdu Abd Rahman telah bertemu dan berhariraya bersama pada 1 Syawal 1430. Bagi mengingati kenangan ini seorang ahli keluarga Perdu Abd Rahman telah merakamkan dalam bentuk gambar saat-saat kemuncak majlis tersebut.

Berbahagialah siapa yang dapat bertemu Lailatul Qadar

Hari ini genaplah umat Islam di Malaysia dan Negara yang sewaktunya berpuasa. Esok adalah hari raya. Walaupun hanya 29 hari sahaja bulan Ramadhan tahun ini tetapi Lailatul Qadar tetap juga muncul.

Sebelum mencoret berkaitan Lailatul Qadar, suka juga diperingatkan bahawa Hari Raya bukannya hari raya sakan sampai terlupa malaikat tak cuti. Maksudnya hidupkan budaya kunjung mengunjung, ziarah mengziarahi, bermaafan dan berbagai lagi selagi tidak melakukan perkara yang ditegah oleh Islam.

Ok lah, apa pasal pulak hendak cerita pasal Lailatul Qadar sedangkan hari ini dah 1 Syawal. Ini semuanya kerana suatu peringatkan kepada pembaca bahawa sepanjang sebulan kita impikan untuk bertemu Lailatul Qadar, entah bertemu entahkan tidak.Tiba-tiba baru sedar bahawa 1 Syawal telah menjelma, adakah pencarian Lailatul Qadar kita itu tidak dibuat sedikit bedah siasat. Buatlah sendiri!

Kami mendapat maklumat bahawa ramai di antara ahli jemaah surau dan masjid pada tahun ini mendirikan solat malam bermula jam 4 pagi hingga 5 pagi tiap-tiap hari sepanjang 10 terakhir bulan ramadhan. Secara akalnya sudah pasti mereka ini akan berjumpa berdasarkan kepada hadis Rasulullah s.a.w bahawa Lailatul Qadar akan berlaku pada tempoh berkenaan.

Tidak kurang juga ada yang buat di rumah secara bersendirian dan senyap-senyap secara penuh 10 malam terakhir dan ada juga buat jarang-jarang. Tetapi yang pentingnya pada malam berlakunya Lailatul Qadar itu kita dapat bersama serta melakukan ibadat dan berdoa kepada Allah swt.

Bagi memenuhi ruangan tak seberapa ini dicoretkan sedikit pengalaman insan-insan yang bertemu Lailatul Qadar dan kesannya terhadap kehidupan individu berkenaan selepas itu.

1.Mereka ini sangat rindu kepada Ramadhan dan berhasrat hendak bertemu lagi Ramadhan akan datang.
2. Semasa berhariraya mereka ini banyak melakukan perkara yang baik dan tidak cenderung langsung melakukan maksiat ( walaupun sebelum ini mereka suka berada didalam suasana serta menganjurkan program maksiat )
3. Solat lima waktunya sangat dijaga. Tambahan mereka ini telah mula solat berjemaah di Surau atau Masjid terutama solat Isyak dan Subuh.
4. Mereka ini selalu berdoa dan terkadang-kadang sehingga menitiskan air mata semasa berdoa ( sebelum ini mereka tidak pernah )
5. Kehidupan keluarga dirasakan bahagia walaupun tidak mempunyai harta
6. Sentiasa membantu ahli masyarakat
7. Selalu membaca terutama buku-buku yang berkaitan dengan agama. Malah ada yang menjadikan membaca Al Quran tiap-tiap lepas solat subuh secara istikomah.
8. Mereka ini segera melakukan puasa enam hari dalam bulan syawal
9. Lahir perasaan kasih dan sayang kepada anak-anak serta isteri
10. Terpancar di muka mereka sinar cahaya yang menunjukkan insan yang bahagia.
11. Dan sentiasa menyatuni dengan baik rakan berbual ( dulunya sentiasa kasar )