Saturday, January 3, 2009

Peserta program Indoor Games Nisa kecewa di Malay Town tiada surau
Baru-baru ini Nisa menganjurkan program indoor game di Malay Town. Banyak permainan dipertandingkan. Diantaranya ialah Dart, Batu Seremban, Dam Ular gergasi, Congkak,Catur,Ceper dan Carrom. Program bermula jam 9.00pagi dan berhenti rehat jam 1.00ptg.

Semasa rehat kami tercari-carilah tempat solat seperti yang dihebahkan oleh urusetia. Rupa-rupanya untuk lelaki ialah satu hamparan tikar ditingkat atas berhampiran tangga. Manakala untuk perempuan di salah satu kedai yang berada di tingkat atas.Kami bertanya-tanya juga kenapalah blok bangunan yang dinamakan Malay Town tiada mempunyai surau. Kalau Malay Town boleh dianggap sebagai ‘ duta kecil perkampungan melayu’ di kawasan tersebut. Maka amatlah wajar adat,aktiviti harian dan budaya serta perkara yang asas sebuah perkampungan melayu perlu ada di Malay Town. Adalah diharapkan agar pihak Majlis Perbandaran Kuantan perlu melihat perkara ini sebagai suatu kewajipan mengadakan tempat solat atau surau.

Sekitar jam 2.30petang program disambung semula sehingga tamat. Manakala majlis perasmian penutup disempurnakan oleh Ketua Nisa Pusat, Mastura. Disini kami nak ucapkan tahniah kepada pihak Nisa Negeri Pahang kerana berjaya menganjurkan program indoor game dengan baik.