Friday, August 28, 2009

Semua orang dah tolak, hanya kita aje yang tinggal lagi….

Ini adalah ungkapan yang kedengaran terkeluar dari mulut dua warga FELDA semasa berbual di salah sebuah stesen minyak di Daerah Bera. Mereka berdua sedang mengisi minyak kenderaan mereka.

Mungkin pembaca tak faham apa yang di maksudkan ungkapan di atas. Sebenarnya ini adalah merupakan penglihatan dan pemantauan mereka terhadap UMNO / BN selepas di umumkan keputusan PRK Permatang Pasir. Dimana Pakatan Rakyat melalui calon PAS menewaskan BN melalui calon UMNO dengan majoriti 4551.

Mereka memperkatakan bahawa sebahagian besar warga FELDA sahaja yang masih lagi memberi sokongan kepada BN. Manakala rakyat telah menunjukkan sikap bahawa mereka bersedia membuat perubahan tampuk kerajaan daripada BN kepada PR.

Dalam perbualan mereka, seolah-olah telah ada sesuatu perubahan berlaku. Sebab selama ini sebilangan besar warga FELDA akan terus menyokong BN walauapapun terjadi. Bagi mereka BN telah banyak membantu mereka. Baik dari segi sosial, ekonomi , kemasyarakatan dan pendidikan mereka banyak terhutang budi kepada BN. Mana mungkin BN yang telah banyak berjasa kita lupakan, kita harus pertahankan.

Tetapi senario di stesen minyak itu telah menggambarkan bahawa warga FELDA telah mula berubah angin. Apa sebenarnya terjadi? Sebenarnya banyak perkara yang berlaku di dalam FELDA tidak memuaskan hati warga FELDA. Baik dari segi layanan pihak pengurusan, mahupun mengujudkan suasana berpuak-puak di kalangan warga FELDA.

Begitu juga berkenaan pengurusan Kerja Kontrak di peringkat tanah rancangan juga di peringkat pusat. Mereka yang terlibat dan mengetahui perkara ini tidak mahu perkara ini diperbesarkan. Soalnya selama mana mereka sanggup mendiamkan diri? Mungkin suatu hari atau lebih tepat lagi perkara tersebut telah mula merembeskan onarnya sedikit demi sedikit.

Soalan yang lain timbul pula berkenaan isu mengabungkan FELDA, FELCRA dan RISDA dalam satu gabungan pintar. Apakah perlu ? atau kesempatan yang perlu? atau memang sangat perlu semasa ini sebelum kita tak diperlukan.