Friday, December 11, 2009

Penyerahan Cek dan penyampaian “Harapan Tertinggi Arwah”


Pengarah MTD Guai , Musaniff menyerahkan sekeping cek kepada wasi kepada arwah Misnin dan isterinya di Felda Mayam, Bera. Kedua-duanya telah menyertai program takaful berkelompok khairat kematian ( Ajam ) Pakatan Amal Sejagat dan telah meninggal dunia selang seminggu di bulan Ramadhan baru-baru ini.

Selain menyerahkan cek bernilai RM 5,600.00 ( RM 2,000.00 telah diserahkan dahulu sebagai membantu urusan pengebumian dan lain-lain ), Musaniff sempat menyampaikan ‘ Harapan Tertinggi Arwah ‘ dalam bentuk lisan dan bercetak. Menurut wakil keluarga , mereka semua akan melaksanakan harapan tertinggi arwah sebaik yang mungkin.

Diantara ayat yang dicatatkan di dalam harapan tertinggi arwah ialah berbunyi ,

………“ Aku juga berpesan kepada kalian semua agar bertaqwalah kepada Allah, Tuhan yang menciptakan kita semua. Dialah juga yang akan mematikan kita nanti. Kerjakan solat dan taatilah Allah di mana kalian berada. Tinggalkan kejahatan dan kemaksiatan kerana ia bukan sahaja dimurkai Allah tetapi dibenci juga oleh manusia. Ingatlah, sekali kalian meninggalkan solat dan kewajipan yang lain serta melakukan kemaksiatan pada Tuhan, di kala itu aku juga diseksa di persemadian.”………….

……” Alangkah gembiranya aku bila harta yang telah kalian miliki itu digunakan sedikit untuk kebajikan dan bersedekah bagi pihak diriku. Janganlah kalian gunakan peninggalan ku ini untuk berbuat maksiat. Kelak,aku juga akan terseksa.”..

Turut hadir Imam Masjid Felda Mayam, Encik Abd Samad ( Ketua UPU Felda Mayam ) dan beberapa orang AJK PAS Felda Mayam.


Kepada sesiapa yang berminat menyertaikan program takaful ini boleh menghubungi Pakatan Amal Sejagat ( Agen Korporat Etiqa Takaful ) di talian 019-9378487 ( Musaniff ).

~ mtdguai.blogspot

Wednesday, December 9, 2009

Kempen derma darah di Bera

Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh mengajurkan kempen derma darah. Tabung Darah Hospital sentiasa memerlukan darah yang selamat untuk merawat pesakit.
Pihak HOSAS mengucapkan terima kasih di atas kesudian penderma menderma darah. Darah dermaan penderma dapat menyelamatkan nyawa dan komponennya dapat merawat pesakit Leukaemia, Thalasaemia, Haemophilia, Anemia dan sebagainya.

Anda semua layak menderma darah sekiranya,

1. Berumur 18 – 60 tahun
2. Berat melebihi 45 Kg
3. Tidur melebihi 5 jam
4. Tiada masalah perubatan
5. Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan@antibiotik
6. Tarikh akhir pendermaan tidak kurang 8 minggu
7. Telah mengambil sedikit makanan sebelum menderma
8. Tidak terlibat di dalam kegiatan hubungan sejenis,berbilang pasangan@pekerja seks,
penyalahgunaan dadah
9. Kedatangan haid diterima selepas hari ke 5

Jika anda tidak memenuhi syarat kelayakan untuk menderma darah, anda masih boleh membantu pihak HOSAS dengan menpelawa keluarga serta kenalan anda untuk berbuat demikian.

Pihak HOSAS bagi tujuan kempen derma darah ini akan berada di daerah Bera pada

a. 10hb Disember 2009 ( Khamis ) - Klinik Kesihatan Padang Luas, Bera

b. 22hb Disember 2009 ( Selasa ) - Felda Sebertak

c. 29hb Disember 2009 ( Selasa ) - Felda Kumai