Friday, October 31, 2008

Tangki air bocor pelajar Asrama Maahad SAS resah

Sebuah tangki yang digunakan untuk membekalkan air ke asrama Maahad SAS ( Sek Men Agama Jengka ) telah bocor teruk. Akibat kebocoran ini menyebabkan pelajar asrama Maahad SAS sentiasa berhadapan dengan masalah terutamanya kegunaan harian dan tandas.

Masalah ini sebenarnya telah berlaku sekian lama, namun tidak mendapat perhatian wajar pihak yang berkaitan. Pihak sekolah juga telah membuat aduan kepada pihak berwajib,namun sampai sekarang tiada sebarang tindakan oleh pihak yang berkenaan.Seorang AJK PIBG sekolah berkenaan yang enggan menyebut namanya, menyatakan bahawa sekolah agama sentiasa dipandang sepi oleh pihak atasan. Kenapakah ini berlaku ? Adakah pihak kerajaan tidak mengendahkan sekolah agama?..ujar beliau.

Apa yang diharapkan agar keadaan ini dapat diselesaikan dengan segera kerana pelajar akan menduduki peperiksaan SPM dan STAM tidak lama lagi.

Sayugia dimaklumkan bahawa Maahad SAS mempunyai kawasan luas yang mengandungi beberapa blok untuk kegunaan kelas pengajian,blok pentadbiran, surau, rumah pengetua, rumah guru,kantin, dewan , sebuah padang dan sebagainya. Namun hanya seorang sahaja kakitangan yang menyelenggara kawasan tersebut.

Mungkinkah moto “ Guru Penjana Modal Insan Gemilang “ dapat direalisasikan sekiranya pelajar sebagai modal insan tidak berada dalam situasi yang kondusif?

Thursday, October 30, 2008

Cadangan tubuh Alumni SK Guai

Satu cadangan dari sahabat karib MG iaitu agar dapat menubuhkan Alumni SK Guai. MG difahamkan SK Guai adalah merupakan diantara sekolah yang tertua di Pahang. Kalau Alumni ini dapat ditubuhkan MG pasti banyak perkara dan kisah-kisah lama sekolah ini dapat dipersembahkan dalam mediaguai. Emak dan arwah ayah MG sempat bersekolah disini. Diantara nama-nama guru yang terdengar dicuping telinga MG ialah cg Yunus, cg Salleh, cg Abd Razak, cg Alias, cg Mohidin, cg Wan Zawawi, cg Fauziah, cg Jabar, cg Fablilah, Ust Mohamad dan lain-lain lagi.

Oleh kerana teringatkan SK Guai MG paparkan gambar bangunan SK Guai dan pemandangan padang sekolah sebagai laman selamat datang pelawat laman mediaguai.blogspot.com ini.

Kepada rakan-rakan yang ingin menyalurkan maklumat atau apa-apa pandangan sila emailkan kepada MG melalui alamat .... topazaniq@gmail.com

Kepada kawan-kawan serta guru-guru sambut salam tautan kasih dari MG. Manakala kepada guru-guru yang pernah mengajar, MG ucapkan terima kasih diatas ilmu serta tunjuk ajar yang diberikan, insyallah MG gunakan di tempat yang sebaiknya serta akan menabur bakti kepada masyarakat.

Marilah kita sama-sama membaca dan sedekahkan AlFatihah kepada guru-guru serta kawan-kawan kita yang telah mendahului kita menghadap Allah s.w.t

Tuesday, October 28, 2008

Mg Tokoh Sejarah : Tuan Guru Haji Majid, Pengajaran dan Panduan kepada kita

Setelah dua episod maka MG buat cabutan dari peristiwa sejarah ini sebagai pengajaran dan panduan kepada kita ialah,

1. Tuan Guru Haji Majid adalah seorang hafiz Al Quran yang sentiasa membaca ayat suci Al Quran walau dimana beliau berada dan kerja buatnya. Beliau sentiasa membaca surah Ar Rahman pada waktu subuh setiap hari.

2. Beliau tidak pernah menyergah anak muridnya yang tidak boleh menggaji,malah mengeluarkan kata-kata “ Bacaan awok ini dah betul dah, cuma ada sedikit saja yang perlu dibetulkan”. Sebenarnya apa yang berlaku murid ini memang melakukan kesalahan yang banyak, oleh kerana Haji Majid sebut hanya sedikit saja yang perlu dibetulkan maka anak murid ini dapat menerimanya serta memperbaiki kesalahan sedikit demi sedikit dan akhirnya dapat menjadi seorang yang pandai.

3. Haji Majid bergaul dengan semua orang samada orang tua ataupun muda. Malahan beliau sentiasa boleh bergurau dengan siapa sahaja.

4. Kampong Guai terkenal kerana ketokohan Haji Majid yang telah berjaya membangunkan pondok di kampong itu. Malahan memang ramai anak muridnya dan sampai sekarangpun masih ada anak murid yang masih hidup. Mungkin ada diantara anak muridnya yang mendapat pesanan khas dari beliau serta beristikomah dengan pesanan tersebut.

Marilah kita sama-sama membaca Al Fatihah kepada roh Tuan Guru Haji Majid mudah-mudahan beliau ditempatkan dikalangan orang yang soleh. Media Guai, Amin

TERIMA KASIH KEPADA PELAWAT MEDIA GUAI

Malam tadi MG bertemu dengan Ust Sulaiman ( Mudir Pondok Al Huda, Padang Luas ). Beliau menyarankan agar MG siarkan cerita-cerita berkaitan dengan tokoh politik yang melibatkan orang Mengkarak - Guai. MG tersenyum kerana apabila diimbau kembali memang ramai bilangan mereka ini, baik dari BN ataupun Pakatan atau bebas sekalipun. Beberapa nama yang masih dalam senarai ingatan MG ialah Tn Haji Abdullah, Aki Mohamad,Tan bin Kasim,Idris bin Singgah, Hamzah Abu Samah, Mustafar bin Kadir dan lain-lain serta yang terbaru Sdr Musaniff bin Haji Abd.Rahman. MG akan cuba usahakan maklumlah nak dapat maklumat bukannya senang.
Episod Tokoh sejarah belum lagi selesai, insyallah akan disambung sehingga termampu. Disamping berita dan peristiwa yang berlaku di sekitar Guai , Bera MG akan bawa juga peristiwa dan cerita-cerita dari luar di samping Tokoh Sejarah dan Tokoh Politik setempat. Kepada warga dan komuniti Guai,Bera atau yang ada berkaitan dengannya sudi-sudilah layari dan hebahkan laman mediaguai.blogspot.com kepada yang lain.
Insyallah laman ini akan dipertingkat serta dikemaskini dari masa ke masa. Pandangan,komen dan sokongan awok me MG sanjung tinggi.

Monday, October 27, 2008

Mg Tokoh : Tok Mengkarak


MG dapat tahu daripada orang kampong, beliau adalah seorang yang keramat. MG memerlukan sedikit maklumat daripada pelawat laman Media Guai. Disini MG paparkan kubur Tok Mengkarak. Insyallah MG akan kisahkan cerita-cerita Tok Mengkarak episod yang akan datang…. MG.

Mg Tokoh : Tuan Guru Haji Majid..2

Pertama nak ucap terima kasih kepada pembaca blog MG terutama yang berkaitan dengan tokoh-tokoh Mengkarak - Guai... harap terus ikuti dan berilah maklumat serta pandangan. Maklumlah gaya orang kampong menulis.

Tuan Haji Majid berasal dari Selangor dan datang ke Kg Guai sebelum zaman jepun lagi. Beliau telah membuka pondok di Kg Guai. memang ramai anak-anak muridnya termasuklah yang diceritakan oleh pelawat laman ini iaitu chemphg70, dan banyak lagi sebenarnya.

Mempunyai dua isteri , iaitu Che Nah dan Badar. Melalui yang diceritakan oleh emak MG dengan Che Nah mempunyai anak bernama Ismail,Nyoh dan Aziz manakala dengan Badar Tuan Guru Haji Majid mempunyai anak bernama Beah ,Ishak dan seorang perempuan (namanya tidak ingat ) . Anaknya Nyoh telah berkahwin dengan anak murid kanannya iaitu orang panggil ' Haji Mat Kerambit ' sekarang membuka pondok di Kg Kerambit, Jerantut.

Semasa zaman Almarhum Sultan Abu Bakar, baginda setiap dua minggu sekali datang ke Kg Guai untuk bertemu Tuan Guru Haji Majid. Tuan Guru Haji Majid adalah seorang yang keramat kata orang kampong. Ada satu cerita nak dikongsikan iaitu apabila Sultan berjalan bersama Haji Majid, Sultan mempersilakan Haji Majid berjalan dihadapan atas sifat beliau orang berilmu. Tapi Haji Majid tak mahu sebab tak patut seorang Sultan berjalan dibelakangnya. Maka akhirnya mereka berdua berjalan 'berimbar' pada ketika itulah orang melihat Tuan Guru Haji Majid dilihat sama tinggi dengan Sultan. kalau berjalan dengan orang yang ketinggiannya tak samapun, apabila berjalan bersama Tuan Guru Haji Majid akan kelihatan sama tinggi juga.

Semasa naik perahu bersama arwah ayah MG ,Tuan Guru Haji Majid pernah menyuruh ayah MG agar minum teh dan beliau sendiri minum kopi. Sehingga ke akhir hayatnya ayah MG tak pernah minum kopi dan kini MG sendiri tak boleh minum kopi..tak tahu apa sebabnya.

Beliau meninggal dunia pada usia 38 tahun pada tahun 1958 kerana mengalami sakit perut,itu menurut cerita orang-orang kampong.

Sunday, October 26, 2008

MINDA PENEROKA FELDA BKT KEPAYANG
Jam 2.00ptg 25 oktober baru-baru ini MG sempat bersama AJK Pas Cawangan Felda Bukit Kepayang memeriahkan majlis jamuan hari raya di Pusat Khidmat Masyarakat Felda Bukit Kepayang. Walaupun MG terlewat sampai,kerana majlis bermula jam 12.00 tengahari dengan majlis tahlil dan pohon restu kesejahteraan kehidupan tapi masih sempat bersama dengan beberapa orang AJK cawangan.
Pertama MG nak ucapkan salam kepada semua peneroka Felda Bukit Kepayang. Di majlis tersebut MG dimaklumkan bahawa peneroka ( yang pro UMNO ) disitu telah membulatkan minda mereka bahawa sekiranya sesuatu majlis yang diuruskan oleh orang PAS maka mereka tidak menghadirkan diri mereka, walaupun program itu adalah kuliah di masjid felda tersebut. Malah yang berminat nak pergipun takut nak pergi takut dicop penyokong PAS. Ilmu dan mengimarahkan masjid adalah perkara yang dituntut dan direbut bukan "ditakut". MG sebenarnya tak berapa berkenan dengan situasi gitu. Ini cerita dan lagu lama. Bak kata iklan TV sekarang zaman dah berubah dunia dah maju... tak patutlah terjadi keadaan macam tu. Kepada semua disaran berubahlah.
Kedua MG menyeru kepada Pengurus Felda Encik Tarmugi, Ketua PAS,Ketua UMNO dan Ketua Masyarakat disitu perbaiki keadaan ini. Benda ini boleh diperbaiki sebab MG dimaklumkan bahawa sekiranya majlis yang dianjurkan oleh felda mereka semua boleh datang. Teringat juga moto kampong kita tanggungjawab kita...marilah sama-sama kita pratikkan.
Tidak mustahil dan pasti boleh berlaku orang PAS dan UMNO berpakat dengan kerjasama Pengurus Felda Bukit Kepayang mengurusetiakan suatu program kebudayaan atau lain-lain program yang dihadiri semua peneroka. Dalam mangkuk air pinang MG dapat dilihat anak-anak peneroka Bkt Kepayang banyak yang cerdik-cerdik dan berani-berani, ayuh gunakan kelebihan mereka untuk kebaikan.
MG letakkan gambar suasana mesra muslimat sedang berbual di majlis jamuan hari raya tersebut. Kedua adalah gambar pandangan atas perkampongan dan Kilang Sawit Felda Bukit Kepayang. ( Sila klik untuk besarkan pandangan )