Friday, October 9, 2009

Ceramah di Darul Ikhwan
Majlis Tindakan DUN Guai menganjurkan program ceramah
Tarikh 15 Okt 2009


Jam 9.30 malam


Tempat Darul Ikhwan, Mengkarak
Dato' Pesuruhjaya PAS Pahang turut akan melancarkan dana pilihanraya MTD Guai pada malam itu. Orang ramai dijemput hadir.
Tuesday, October 6, 2009

Selepas 9 tahun LKWJ pergi…. Bandar Jengka bakal menjadi Bandar kunta kintae?


Pada 2hb Oktober 2009 baru-baru ini genaplah sembilan tahun usia pemergian Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka ( LKWJ ). Serentak dengan tarikh itu juga sebenarnya sembilan tahun lepas Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara ( DARA ) juga turut dibubarkan.

Kedua-dua LKWJ dan DARA adalah merupakan agensi persekutuan yang bertanggungjawab membangun serta memajukan kawasan-kawasan di dalam Wilayah Jengka dan Pahang Tenggara. Sebelum dibubarkan kedua-dua agensi ini berada di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar ( KPLB ) yang turut bersama ialah KEJORA
( Johor ), KEDA ( Kedah ), PERDA ( Pulau Pinang ), KESEDAR ( Kelantan ), KETENGAH ( Terengganu ) dan beberapa agensi lagi yang mewakili setiap negeri.

Isu pembubaran semua agensi di bawah KPLB pada masa itu sebenarnya menjadi topik hangat yang diperbincangkan kerana di peringkat kementerian telah meletakkan semua agensi ini telah mencapai matlamatnya. Didalam menangani isu ini semua Menteri Besar telah mengemukakan bantahan kecuali Negeri Pahang. Namun sehingga kini agensi yang belum dibubarkan itu masih mampu meneruskan sisa tanggungjawabnya.

Sebenarnya Negeri Pahang telah kehilangan dua agensi pusat yang memang banyak membantu terutamanya di dalam program pembangunan infrastruktur dan sosial masyarakat. Baru-baru ini kedengaran berita satu agensi seumpama peranan LKWJ dan DARA akan diujudkan. Tetapi sehingga sekarang tiupan angin keujudan agensi itu semakin lesu.

Di pihak bekas-bekas kakitangan LKWJ, sedang meneliti pemkembangan ini. Mereka masih teringat akan ungkapan dari pihak KPLB dan ahli pengurusan LKWJ pada masa itu berjanji bahawa sekiranya LKWJ atau badan yang seumpama dengannya diujudkan semula maka bekas-bekas kakitangan akan diberi keutamaan untuk mengisi jawatan-jawatan yang ada.

Apabila LKWJ dibubarkan, KPLB telah memberi kepercayaan kepada Warisan Jengka Holding ( WJH ) dengan ‘ menjualkan aset-aset’ dan memberikan tenaga kerja dikalangan beberapa orang bekas kakitangan LKWJ melalui kaedah ‘ Management Buy Out ‘ ( MBO ). Sejarah keujudan WJH ialah melalui perkongsian tiga kepentingan iaitu Pasukan Pengurusan LKWJ ( Wawasan Jengka Sdn Bhd ) , Kerajaan Negeri Pahang
( YBK ) dan Kakitangan LKWJ (KESKA COORPORATION).

Keujudan Bandar Jengka sememangnya ada kaitan rapat dengan matlamat LKWJ. Namun apabila agensi ini telah dibubarkan Bandar Jengka seolah-olah kurang bermaya untuk melangkah sebagai ‘ Bandar Bumiputera ‘ yang ulung dan berjaya. Berada dalam pertadbiran Daerah Maran tetapi dari segi persempadan pilihanraya berada di bawah Parlimen Kuala Krau.

Hasrat besar penduduk Wilayah Jengka malah matlamat LKWJ yang tidak kesampaian ialah ingin menjadi Bandar Jengka sebagai sebuah daerah. Tetapi apakan daya apabila zaman berubah, manusia pun berubah. Pun begitu perjuangan ahli politik juga turut berubah.

Ada yang menyatakan Bandar Jengka ini seolah-olah tidak menjadi perhatian serius untuk di bangunkan oleh pentadbiran Daerah Maran dan tidak juga diperjuangkan dengan bersungguh-sungguh oleh ahli politik di bawah Parlimen Kuala Krau. Maka Bandar Jengka suatu hari bakal menjadi Bandar Kunta Kintae, tiada sesiapa yang peduli.

Tanda-tanda kearah itu seolah-olahnya telah ada iaitu dengan terbinanya jambatan Kuala Krau ada kemungkinan Kuala Krau akan menjadi sebuah daerah.

Coretan ini adalah hasil temubual team MG dengan Musaniff bin Ab.Rahman dan beberapa orang bekas kakitangan LKWJ yang namanya tidak disiarkan. Musaniff adalah bekas pemangku Pengurus Bahagian Perkhidmatan Teknik LKWJ, menyeru agar ada pihak yang melihat perkara ini dengan serius.


Monday, October 5, 2009

Jamuan Aidil Fitri PAS Bera meriah


Bermula jam 3 petang hingga 5 petang pada 4 Oktober 2009 bertempat di Dewan Darul Ikhwan, Mengkarak. Dengan kehadiran 1,500 orang pengunjung jamuan hari raya PAS Bera .


Diantara pimpinan Pakatan Raya yang hadir ialah Sdr Mazlan Aliman (AJK PAS Pusat ), YB Adun Triang Leong Ngah Ngah ( DAP ), Tuan Haji Abas Awang ( Pengerusi PKR cabang Bera), En Abu Bakar Lebai Sudin ( Tim.Pengerusi DAP Pahang ) serta semua AJK PAS kawasan Bera.