Sunday, January 25, 2009

Bayaran persekolahan akan dikenakan selepas Mesyuarat Agong PIBG ?

Ibubapa dan penjaga menarik nafas lega apabila pendaftaran pelajar sekolah tahun 2009 bagi semua sekolah kerajaan tidak dikenakan apa-apa bayaran kecuali bayaran RM1.50 untuk takaful. Perkara ini berlaku dipercayai berikutan rungutan ibubapa penjaga pada tahun 2008 lalu kepada kerajaan kerana masih mengenakan bayaran persekolahan walau telah diputuskan bahawa yuran persekolahan di mansuhkan.

Pada tahun lepas apabila sekolah mengenakan juga bayaran persekolahan, PIBG telah dipersalahkan kerana kononnya bersetuju dengan bayaran yang dikenakan. Manakala pada tahun ini kerajaan seolah-olah bermain silap mata dengan ibubapa penjaga. Apabila hanya mengenakan RM1.50 sebagai bayaran takaful, kata Sdr Musaniff Abd Rahman ketika berceramah bersama Sdr Mazlan Aliman di Pusat Khidmat Masyarakat Felda Kumai,Bera.

Bayaran sekolah dan bayaran PIBG akan dicadangkan oleh pihak AJK PIBG didalam Mesyuarat Agong PIBG pada tahun ini. Manakala cadangan AJK PIBG ini sebenarnya adalah hasil rumusan ‘mesyuarat’ Guru Besar – Guru Besar / Pengetua – Pengetua yang dibawa kedalam mesyuarat Ahli Jawatankuasa PIBG. AJK PIBG seolah-olah kena menerima hanya cadangan ini sahaja, tiada pilihan lain. Jumlah kedua-dua bayaran ini berbeza diantara daerah, adalah dianggarkan berada di sekitar RM 50.00 ke RM 90.00 seorang pelajar, tambah musanif lagi.

Menurut maklumat yang diperolehi bayaran perkapita ke sekolah-sekolah kerajaan berada diantara RM 100.00 hingga RM 200.00 setahun per murid. Alangkah baik kiranya kerajaan dapat menambah sedikit lagi bayaran perkapita kepada suatu jumlah yang tidak membeban pentadbiran sekolah mencari suatu kaedah bagi mendapatkan ‘ peruntukan sendiri ’ dengan menggunakan PIBG sebagai ' pembantu setia' bagi melancarkan pengajaran dan pembelajaran pelajar.

Ibubapa sekarang sudah semakin ramai yang terpelajar dan dapat memahami sekiranya bayaran itu melibatkan perkara-perkara tambahan merekapun sedia membayarnya. Tetapi jika tidak, itulah yang menjadi persoalan dikalangan ibubapa. Mahu tak mahu ibubapa dan penjaga akan membayar juga bayaran yang bakal dipersetujui di dalam Mesyuarat Agong PIBG yang akan bermula Februari ini.