Friday, February 6, 2009

Mencari buku cerita Sultan Mahmud Mangkat Dijulang

Saya terpanggil nak masuk campur berceloteh dalam isu Penubuhan Kerajaan Negeri Perak yang baru. Untuk mendapat sedikit maklumat saya buka blog PDO. Diantara cerita yang menarik ialah rampasan kuasa yang dilakukan oleh BN ala mafia. Juga dipaparkan tindakan polis dan FRU melayan rakyat ala Yahudi di Palestin.

Timbul persoalan dalam fikiran saya ..Apa dah jadi dengan UMNO / BN dah kemaruk sangat ke?.

Sajalah nak cari buku tulisan ibnu Ismail mengenai pejuang dan pejuang yang berani mati. Kebanyakan nama pejuang yang ditulis ceritanya adalah dari Palestin termasuklah Syeikh Ahmad Yasin, Dr Abdul Aziz Rantisi dan lain-lain lagi. Mereka ini adalah syahid. Itulah semangat yang mereka punyai dan warisi sehingga ke hari ini. Namun puas dah mencari buku tu tak jumpa.

Cari punya cari terjumpa buku cerita kesultanan Melayu Melaka. Cerita ini sebenarnya amat masyhur iaitu cerita Sultan Mahmud mangkat Dijulang. Ceritanya adalah berkenaan dengan seorang raja yang silap membuat keputusan kerana terpengaruh dengan pembesar yang dengki kepada kehebatan seorang Laksamana. Maka dipendekkan cerita isteri si Laksamana tu pun dihukum bunuh kerana memakan sebiji buah nangka. Jadi saya tak jadi meneruskan hasrat untuk mencari buku tulisan ibnu Ismail, kerana buku cerita Sultan Mahmud mangkat Dijulang telah menjadi cukup memberi pengajaran bahawa rakyat akan memberontak sekiranya seseorang pemerintah itu tidak adil dan mudah terpengaruh dengan unsur-unsur yang tidak sepatutnya. Marilah kita sama-sama mendoakan agar KDYMM Sultan Perak tidak termasuk dalam kategori itu.

Monday, February 2, 2009

Mg Lapur : Jalan rosak bila nak baiki ?


Jalan masuk ke Kampong Mengkarak Stesen baru siap dinaiktaraf . Namun terdapat satu kawasan yang berbahaya kerana terdapat permukaan jalan telah ternaik dan terturun. Ini menyebabkan berlaku kesukaran apabila kenderaan berselisih di kawasan berkenaan.


Gambar ini diambil sewaktu rombongan Sdr Musaniff bersama beberapa orang AJK PAS kawasan Bera melalui kawasan berkenaan bagi membuat kunjungan mesra sambil menghadiahkan buah limau kepada penduduk di situ.


Penduduk amat berharap agar kerosakan berkenaan dapat dibaiki secepat mungkin. Seorang penduduk mendakwa hampir berlaku kemalangan kerana mengelakkan kawasan rosak tersebut.

Akujanji Pelajar UPSR tahun 2009


Pada 31hb Januari 2009 lalu SK Bandar Pusat telah mengadakan suatu perjumpaan diantara guru,Ibubapa dan pelajar tahun enam sekolah berkenaan. Yang menariknya ialah acara menandatangani Surat Akujanji yang melibatkan Ibubapa/penjaga menyerahkan anak mereka kepada guru untuk dididik serta diajar dengan baik. Manakala guru pula menerima pelajar dan akan melaksanakan seperti mana yang diharapkan oleh Ibubapa/penjaga. Pelajar pula berjanji akan mengikut jadual belajar yang telah ditetapkan oleh pihak Urusetia program kecemerlangan sekolah berkenaan. Ketiga-tiga mereka ini menurunkan tandatangan sebagai tanda bersetuju dengan Akujanji berkenaan.

Seramai 90 orang pelajar tahun enam SK Bandar Pusat akan mengambil UPSR tahun ini pada awal bulan September nanti.

Dengan usaha yang bersungguh-sungguh dari pihak Guru Besar, Guru-Guru, Ibubapa/penjaga, pelajar tahun 6 serta PIBG kami mendoakan agar SK Bandar Pusat akan dapat mencipta satu sejarah kecemerlangan UPSR pada tahun 2009 ini.