Friday, June 26, 2009

TERBURAI SEBELUM SAMPAI


Sebuah lori yang sarat dengan muatan
besi-besi empat segi berongga terlepas ikatan dan menyebabkan beberapa batang besi jatuh beserakkan ( terburai ) di atas jalan dan mengakibatkan gangguan lalulintas di atas jambatan Temerloh.
Tiada seorangpun yang berhenti menolong, walaupun ramai orang yang meyaksikannya.
Pemandu lori itu secara berseorangan cuba memunggut semula besi-besi yang terburai itu.
Agaknya di dalam hati pemandu itu berkata bukan senang hendak satukan semula besi-besi yang terburai ini jika menggunakan kaedah 1 orang bekerja. Orang lain cuma memerhatikan dan pandai berbicara yang retorik sahaja.

Monday, June 22, 2009

TUJUH KEBEBASAN TAJAAN BARAT RUNTUHKAN MORAL MASYARAKAT

Barat menaja kebebasan untuk terus memancing umat selainnya dan khususnya umat Islam agar terus alpa dengan runtuhan nafsu syahwah. Mereka mendakwa kebebasan adalah kebanggaan antarabangsa

1. Bebas dari kongkongan tanggungjawab di rumah. Sehingga mereka lebih senang mengunjungi kelab-kelab malam dan pusat-pusat hiburan dari tinggal di rumah
2. Bebas berpakaian malah sampai keperingkat berpakaian tetapi telanjang
3. Bebas bertindak tanpa terbatas kepada disiplin,akhlak dan tatasusila. Adap kesopanan dianggap suatu kongkongan hidup.
4. Bebas beraqidah dan memegang prinsip ( Menyebabkan Orang Islam berpotensi menjadi tak yakin dengan Islam )
5. Pembebasan wanita dengan menuntut hak yang sama seperti lelaki dan tidak lagi sebagai suri rumah atau pembantu lelaki
6. Kebebasan bersuara dan menyatakan pendapat sekalipun ianya menyentuh pihak lain. Ini membuka ruang untuk mereka menghina Islam.
7. Kebebasan media massa sehingga ia di luar kawalan adab kemanusiaan. Sementara media ini menjadi salah satu saranan penting untuk mencetak minda masyarakat. ( Ada individu dan kumpulan yang diupah untuk mempertahankan kebebasan melampau media ini )
Oleh itu rakyat yang sedar sewajarnya bangkit dengan semangat yang tinggi untuk menyelamatkan masyarakat dari bahaya keruntuhan moral ini dengan terlebih dahulu mebebaskan diri sendiri dari belenggu kejahilan dan kejahatan.