Friday, January 8, 2010

Pejabat ,Pegawai dan Kakitangan Awam perlu berperanan memurnikan bukan sebaliknya

Pejabat, Pegawai dan kakitangan awam mempunyai peranan yang penting dalam masyarakat. Mungkin ada orang keliru dengan istilah pegawai dan kakitangan awam yang digunakan. Sebenarnya orang yang sama jika digunapakai istilah pegawai dan kakitangan kerajaan.

Dirasakan istilah pejabat, pegawai dan kakitangan awam lebih sesuai digunakan. Semua mereka yang berkhidmat dengan kerajaan negeri ataupun kerajaan pusat termasuk kakitangan pejabat Felda, Felcra,Risda, Pihak Berkuasa Tempatan, Pendidikan Daerah, Tanah dan Daerah juga guru-guru dan lain-lain lagi.

Mereka ini sepatutnya dapat berperanan memurnikan atau menyedia juga memberikan ruang bunga-bunga kemesraaan kepada ahli politik yang berlainan aliran apabila melibatkan mereka ini diruang kawasan ‘ medan awam ‘. Tidak timbul soal pegawai dan kakitangan awam menyebelahi perkara yang tidak betul walaupun daripada parti yang memerintah.

Sebenarnya seorang ahli politik yang matang memang seorang yang berjiwa besar dan mempunyai keinginan melihat masyarakat berada di dalam kesejahteraan hidup. Jika masih terdapat lagi sebilangan ahli masyarakat yang tidak mampu berdiri bersama ahli masyarakat yang lain dari segi keperluan asas maka ahli politik dengan kemampuan yang ada padanya pasti akan membantu. Itulah jiwa seorang ahli politik, jika tidak maka mereka bukanlah ahli politik tetapi ahli ‘polititik’.

Pegawai dan kakitangan awam boleh menggerap dan berkongsi cadangan dari ahli politik yang berlainan aliran ini dalam mencapai suatu keputusan. Dan sudah pasti idea serta cadangan yang datang dari pelbagai sudut ini akan menghasilkan keputusan yang hampir menepati citarasa masyarakat.

Ayuh kita hanyutkan ahli polititik ini, mari kita bina suatu masyarakat yang berpolitik matang serta berani memberi atau menerima pendapat yang betul walaupun kepada atau daripada sesiapa sekalipun.