Sunday, July 11, 2010

FELDA : Sekadar nak belum bankrup lagi…

Apabila berita buruk mengenai FELDA saja diterbitkan dalam apa-apa media pasti PM DS Najib dan konconya akan melenting gila. Tambah pula isu ‘ FELDA BANKRUP’ bertambahlah gila mereka melenting.

Isu yang diperkatakan ada mempunyai fakta, ekoran jawapan MP Dato’ Ahmad Maslan di Parlimen. Beliau menjawab soalan berkaitan simpanan wang tunai FELDA dari lebih kurang 4 Bilion menyusut kepada lebih kurang 1 Bilion. Dato’ AMs juga memberi jawapan kemana wang itu digunakan. Diantara yang boleh dinyatakan wang tersebut digunakan ialah dalam tanam semula ladang, pinjaman perumahan dan membantu kewangan sebuah FELDA di Sabah.

Memang betul awal penubuhan FELDA dulu wang tunai FELDA ini bertambah dari tahun ke tahun. Ia digunakan dalam keadaan yang perlu dan diganti semula. Ini berlaku di masa pengerusi FELDA sebelum Dato Yusuf Nor. Tetapi sekarang dah bebeza wang ini telah berkurang dan terus berkurang. Kebimbingan inilah yang mereka perkatakan sekarang. Kepada sesiapa yang boleh mendapat maklumat boleh bertanya kepada Ibupejabat FELDA di Kuala Lumpur mengenai kedudukan perkara ini. Jangan hentam kromo aje marahkan orang yang menyampaikan berita kebimbangan ini.

Mengenai jawab Dato’ AMs tu pun ramai yang tidak puas hati. Jawapan pertamanya ialah mengenai menggunakan wang tunai FELDA ( WTF ) ini untuk tanam semula ladang. Semua peneroka maklum bahawa TTS berjumlah RM 17,000.00 adalah dipotong setiap bulan terhadap setiap peneroka….macamana pula WTF digunakan untuk tanam semula ladang?. Kedua WTF digunakan untuk pinjaman rumah peneroka. Kami dimaklumkan pinjaman ini dikenakan caj 1% - 3% atas pinjaman. Disini bermakna ada keuntungan...jadi kenapa guna WTF?

Apabila peneroka telah cuba mengambil semula pemikiran yang telah dilekakan dengan keadaan “ selesa “ selama ini, PM DS Najib telah mula rasa tergugat. Maka juak-juak yang telah ' sekian lama menjadi DEDALU kepada FELDA ' berusaha menggunakan peneroka dan anak-anak muda membuat tunjuk perasaan membantah isu FELDA BANKRUP.

Tetapi yang anehnya,

a. Pihak pengurusan FELDA tidak berkata sepatahpun
b. Semasa isu menyatakan Malaysia bakal bankrup tahun 2019 tiada siapa rakyat Malaysia pun yang marahkan Dato Yusuf Jala.
c. Kapal yang dah lama kita naik, tiba-tiba ada orang kata kapal ini dah nak tenggelam sebab dah lihat tanda-tandanya. Patutkah orang yang memberitahu tu di marahi? di musuhi?......???


Sebagai peringatan kepada kita sebagai rakyat dan pemerintah,


Rakyat Malaysia ini terdiri dari pelbagai golongan .Mereka terdiri daripada Penduduk Bandar, Penduduk Pinggir Bandar, Peneroka FELDA, Penduduk Kg Tradisi, Penduduk Setinggan , Perkampungan Nelayan , Penduduk Kampong tersusun , Estet dan Orang Asal. Mereka ini semuanya perlu dilayan seadilnya, baik dari segi pembangunan, sosioekonomi, pendidikan dan lain-lain.
Ingat esok mereka akan dakwa….mungkin sekarang ini mereka memendam rasa...tapi percayalah akan meletup jua...bila?